Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жерар Депардийо вече е православен

Към източноправославната вяра го е насочил митрополит Тихон, духовен съветник на Путин

През годините Жерар Депардийо е приемал исляма, будизма и индуизма. Не отхвърля идеята някой ден да приеме и юдаизма. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Жерар Депардийо вече е православен

През годините Жерар Депардийо е приемал исляма, будизма и индуизма. Не отхвърля идеята някой ден да приеме и юдаизма. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жерар Депардийо прие православието в църквата „Свети Александър Невски” в Париж, съобщава френското издание „Льо Поан”. Церемонията е проведена по руските православни канони на 4 септември 2020 г.

Актьорът, облечен в бяла риза, мина бос през църквата, за да стигне до купела със светена вода. Преди да потвърди прехода си в новата вяра, Депардийо три пъти се отрече от сатаната, плюейки върху него. Накрая новопокръстеният беше миропомазан под тържествените звуци на църковния хор и молитвите на празнуващите, разказва за церемонията „Льо Поан”.

Френският актьор с двойно гражданство, станал и руснак по паспорт през 2013 г., обяснява своето желание да стане православен с влиянието на руските свещеници върху него, най-вече на митрополит Тихон от Псков, който е и духовен съветник на Владимир Путин.

71-годишният Депардийо е израснал като католик, но никога не е бил кръщаван и не е посещавал църква. Но, както веднъж споменава в свое интервю, в него винаги е съществувало „някакво тайнство”.

„Бях пълен с духовност, без дори да знам. Винаги са ме вдъхновявали мистичните текстове, особено „Изповедта на Свети Августин”. Но католическата литургия ме изморява”, изповядва се актьорът в интервю пред вестник „Ла Кроа”.

Това не е първото духовно посвещение, на което се подлага Жерар Депардийо. През 70-те години той на два пъти е приемал исляма, посещавал е редовно Парижката джамия. По-късно се обръща към будизма и индуизма. Пред журналистите, които са присъствали на православното му кръщение, актьорът е заявил, че не отхвърля варианта някой ден да приеме и юдаизма.

Вижте още: ЖЕРАР ДЕПАРДИЙО: В РУСИЯ ИМА НЕДОПУСТИМИ НЕЩА, НО АЗ НЕ СЪМ ГИ ВИЖДАЛ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg