Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жертвата на Полански моли за прекратяване делото за нейното изнасилване

Саманта Геймър твърди, че е простила на режисьора, а сега настоява и за край на съдебната сага

От 40 години Роман Полански не се е връщал в САЩ, 83-годишният режисьор живее в Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Жертвата на Полански моли за прекратяване делото за нейното изнасилване

От 40 години Роман Полански не се е връщал в САЩ, 83-годишният режисьор живее в Париж. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американката Саманта Геймър, която през 1977 г. на 13-годишна възраст е изнасилена от режисьора Роман Полански, ще помоли съда в Лос Анджелис да прекрати делото за извършеното срещу нея престъпление, съобщава Би Би Си, като цитира адвоката на Полански.

През 1978-а Полански призна своята вина и след като прекара 42 дни в затвора, избяга от САЩ, опасявайки се, че сделката, която бе сключил със следствието, ще бъде отменена от съда.

По думите на защитаващия интересите на Полански адвокат Гарланд Браун, Саманта Геймър ще се появи в съда със съпруга си.

„Тя е уморена от това дело, което продължава вече 40 години. Иска всичко това да приключи“, обяснява адвокатът.

Молбата на Геймър не означава автоматично закриване на делото срещу режисьора, отбелязва Браун. Решението за това си остава в ръцете на съда. Гарланд добавя, че е уведомил Полански за плановете на Геймър.

През последните години Геймеър не веднъж споменава, че е простила на режисьора, но в петък за първи път ще участва в публично изслушване по това дело.

През 1977 г. Роман Полански встъпва в интимна връзка с 13-годишната Саманта Геймър (Саманта Гейли), която е снимал за френското списание Vogue в дома на актьора Джак Никълсън на „Мълхоланд драйв“ в Лос Анджелис. По това време Никълсън не е в града. По американските закони Полански е застрашен до 50 години затвор.

В момента 83-годишният режисьор живее в Париж, но има и жилище в Краков, Полша.

През септември 2009 г. по време на посещение на кинофестивал в Цюрих Полански бе арестуван по искане на САЩ. След няколко месеца бе освободен срещу гаранция от 4,5 млн. долара, а през юли 2010 г. швейцарското министерство на правосъдието отказа екстрадицията му в САЩ и окончателно освободи арестувания.

През 2015 г. полски съд също разгледа искане на САЩ за екстрадиция на режисьора, но в крайна сметка го отклони. През април тази година американският съд отхвърли молбата на режисьора за прекратяване на делото с 40-годишна давност.

Полански е носител на „Оскар“ за филма „Пианистът“ и е бил номиниран за тази награда още 4 пъти. Но през 2002 г. режисьорът не можа да получи присъдения му „Оскар“, тъй като не се реши да пътува до САЩ. Полански е заснел и филмите „Бебето на Розмари“, „Китайски квартал“, „Горчива луна“, „Деветата порта“ и „Венера в кожи“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg