Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жестокото изнасилване, което Индия отрича

Премиерата на филма, посветен на престъплението, е отменена. Излъчването му е забранено

Режисьорката на „Дъщерята на Индия“ Лезли Удуин. Международната премиера на филма е в неделя (8 март), но властите в Индия в последния момент забраниха излъчването му в страната. - Жестокото изнасилване, което Индия отрича

Режисьорката на „Дъщерята на Индия“ Лезли Удуин. Международната премиера на филма е в неделя (8 март), но властите в Индия в последния момент забраниха излъчването му в страната.

Властите в Индия възнамеряват да попречат на разпространението на документален филм за брутално изнасилване в Делхи. След като заглавието бе забранено на територията на страната, официални източници съобщиха, че се търсят и начини за ограничение в чужбина. Режисьорът на филма отправи послание към министър-председателя.

Заглавието на лентата е „Дъщерята на Индия“, в нея британската режисьорка Лезли Удуин разказва история от декември 2012 г., която потресе целия свят. Тогава банда мъже изнасили жестоко 23-годишна студентка, която по-късно почина от раните си. Във филма е включено и интервю с един от подсъдимите по делото – в момента той се намира в затвора в Делхи и очаква Върховният съд да потвърди присъдата на по-долните инстанции. Смърт.

Изнасилвачът заявява директно пред камерата, че момичето е нямало да намери смъртта си, ако не се бе съпротивлявало срещу нападателите си. Обвинява жертвата си, че не е била „момиче с чест“.

Международната премиера на филма е в неделя (8 март), но властите в Индия в последния момент забраниха излъчването му в страната.

„Можем да забраним филма в Индия, но това е международен заговор срещу реномето на държавата ни. Търсим начини да спрем излъчването и в чужбина“, заяви министърът по парламентарните въпроси Венкаях Найду.

Часове по-късно режисьорът на „Дъщерята на Индия“ отправи апел към министър-председателя Нарендра Моди да спре цензурата.

„Индия би трябвало да посрещне филма с отворени обятия, а не панически да го забранява преди дори да го е видяла. Това беше възможност страната да покаже пред света колко се е променила след инцидента… За съжаление, забраната ще изолира Индия от света. Който и да стои зад решението, умолявам го – първо вижте филма и тогава вземете решението си“, призова Удуин.

ВВС първа потвърди намеренията си, че ще излъчи филма в британския ефир. Прожекции вече са планирани и в Дания, Швеция, Швейцария, Норвегия и Канада. С премиерата „Дъщерята на Индия“ започва и мащабна кампания срещу сексуалното насилие и половото неравенство в Западна Европа.

Жестокото изнасилване бе на 16 декември 2012 г. в квартал в южната част на Делхи. Студентката Джиоти Сингх пътувала със свой приятел в автобус на градския транспорт. Освен тях в превозното средство е имало шестима души, включително шофьорът. Всички те групове се нахвърлили на двамата, пребили младежа и изнасилили момичето. То почина 13 дни по-късно в болница в Сингапур.

Престъплението предизвика огромен обществен отзвук и протести не само в Индия, но и по света. Извършителите на изнасилването бяха задържани и обвинени за изнасилване и убийство. Един от тях умря в ареста през март 2013 г. – според полицейския доклад той се е обесил, но защитниците му настояват, че е бил убит.

Срещу останалите петима започна дело по бързата процедура – единият, който е непълнолетен, получи максималната присъда от 3 години в изправително заведение. На 13 март другите четири получиха смъртни присъди от съда в Делхи.

http://youtu.be/nGkB624b8HI

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg