Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Концертхаус в Берлин декориран със спасителни жилетки на бежанци

Новата инсталация на Ай Вейвей насочва вниманието към личните трагедии на търсещите убежище

В опит да привлече вниманието към продължаващата хуманитарна криза, Ай Вейвей използва захвърлени в Лесбос спасителни жилетки, използвани от бежанци, за да опакова колоните на знаковата Концертхаус в Берлин. Снимки: Оливие Ланг, Концертхаус, Берлин - Концертхаус в Берлин декориран със спасителни жилетки на бежанци

В опит да привлече вниманието към продължаващата хуманитарна криза, Ай Вейвей използва захвърлени в Лесбос спасителни жилетки, използвани от бежанци, за да опакова колоните на знаковата Концертхаус в Берлин. Снимки: Оливие Ланг, Концертхаус, Берлин

В последния месец Ай Вейвей работи от гръцкия остров Лесбос, където хиляди бежанци пристигат след смъртоносна битка с морето. Профилът на китайския художник в Инстаграм е наситен със стотици снимки и видеа, които той прави на хората, търсещи убежище – в миговете, когато най-накрая достигат брега.

В опит да привлече вниманието към продължаващата хуманитарна криза, Ай Вейвей използва захвърлени от бежанците в Лесбос спасителни жилетки, за да опакова колоните на знаковата Концертхаус в Берлин.

Шестте стълба на сградата са покрити с 14 хиляди оранжеви жилетки, всяка от които внимателно привързана към съседните и прикрепена към колоната си. Изобилието от спасителните дрехи подчертава огромния брой животи, променени от кризата. Всяка жилетка отразява личната трагедия на някой мъж, жена или дете, чието пристигане на Лесбос поставя само начало на изпитанията.

1

3

4

5

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС