Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жириновски: Маркс и Енгелс са първите русофоби

Политикът предлага да се преименуват наречените с техните имена градове и улици

Германските философи Фридрих Енгелс (вляво) и Карл Маркс полагат основите на марксистката идеология и Теорията за комунизма. Снимки: Уикипедия - Жириновски: Маркс и Енгелс са първите русофоби

Германските философи Фридрих Енгелс (вляво) и Карл Маркс полагат основите на марксистката идеология и Теорията за комунизма. Снимки: Уикипедия

Да се преименува град Енгелс в Саратовска област предлага руският политик Владимир Жириновски, съобщи РИА „Новости”.

Според националиста Жириновски, Маркс и Енгелс са родоначалниците на русофобията.

„Докога един от градовете на Русия ще носи името на този най-страшен русофоб? – пита лидерът на Либерално-демократичната партия на Русия. – И Маркс, и Енгелс са родоначалници на русофобията. Цял град е негов и паметник на бившия Кропоткински площад има… Това е недопустимо. Преди 170 години Енгелс е дал указания да се разруши Русия. Кой ще ни уважава, ако в чест на тези, които са си трили краката в нас още преди 170 години, именуваме градове и улици?”

В трудовете на Маркс и Енгелс действително са запазени доста техни изказвания, които са обидни не само към Русия, но и към други народи. Много цитати от Енгелс изразяват омраза и чувство за превъзходство към други етнически групи, например славяните или индийците и китайците („наследствено тъпи“); ирландците („малко по-различни от диваците… предпочитащи пиянство… по характер свързани с французите и особено с италианците“), скандинавците („грубияни и вечно пияни“); балканските народи („тия мизерни отпадъци от някогашни нации, сърби, българи, гърци и друга паплач, които либералите умират да защитават в интерес на Русия, си отнемат един на друг дори и въздуха, който дишат, докато си режат лакомите гърла“); турци („тази прекрасна територия има нещастието да е населена от различни раси и националности, измежду които е трудно да се каже кой от кой е по-малко годен за цивилизация“).

В писмо до Енгелс през 1865 г. Маркс пък пише:

„Русия е име, узурпирано от московците. Те не са славяни и въобще не принедлежат към индо-германската раса. Те са натрапници, които трябва да бъдат прогонени на изток от Днепър и по-далече“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg