Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Житейската философия в „Сексът и градът“ днес е невъзможна

Новият сериал трябва да влезе в духа на времето, в светлината на „Животът на чернокожите има значение“ и борбата за права на ЛГБТ-хората

Подобно на много сериали от 90-те, и „Сексът и градът“ днес търпи критики заради белия си актьорски състав и игнорирането на ЛГБТ-темите в епизодите си. - Житейската философия в „Сексът и градът“ днес е невъзможна

Подобно на много сериали от 90-те, и „Сексът и градът“ днес търпи критики заради белия си актьорски състав и игнорирането на ЛГБТ-темите в епизодите си.

„Сексът и градът“ – любим сериал на милиони зрителки през 90-те, се завръща за нови 10 епизода по НВО Мах. Продължението, озаглавено „Просто така“ (And Just Like That…), ще събере оригиналния състав на ситкома, с изключение на Ким Катрал (Саманта).

Последно четирите разкрепостени жени се появиха в „Сексът и градът 2“ през 2010 г. От тогава киноиндустрията премина през сериозни промени и днес търпимостта на зрителите вече е много по-различна, отбелязва Питър Брадшоу в „Гардиън“. Затова и „Просто така“ не може просто така да запази духа на стария франчайз в новите епизоди.

Проблемът на „Сексът и градът 2“ не е мъчителният диалог, нито аматьорският, несигурен сюжет, а по-скоро консуматорството – фетиш, пренесен върху всяка една вещ или дреха, която жената може да си купи, отбелязва британският критик. Филмите се превърнаха в огледало на излишъка на ХХI век и никой, абсолютно никой не хареса това.

В самия сериал пазаруването беше представено почти шеговито, намек, че интелигентните, успели жени понякога също искат да правят глупави неща, например да харчат джобните си пари за обеци, пише Брадшоу. Но как ще бъде трансформиран един продукт на 90-те в успешен сериал през 2021 г.? Както отбелязва един потребител в Туитър, персонажите в сериала вече би трябвало да са на по 52 г., точно на колкото са героините в ситкома „Златните момичета“.

И ако трябва да се признае нещо на „Сексът и градът“, това е, че придава на героините си качества, които обикновено се порицават от обществото – амбиция и разврат.

Но ако „Просто така“ не иска да изглежда като филм на историческа тематика, то някои неща ще трябва да се променят, особено в светлината на „Животът на чернокожите има значение“ и борбата за правата на ЛГБТ обществото. „Сексът и градът“ е един от многото ситкоми от края на 90-те и началото на новия век, които търпят сериозни критики, че в актьорския състав няма нито една значима роля, поверена на цветнокож персонаж. Половата политика също има нужда от опресняване. Синтия Никсън (Миранда Хобс) съобщи, че е хомосексуална през 2004 г., точно по време на последния сезон на „Сексът и градът“. Откакто синът ѝ смени пола си, тя е застъпник и за правата на трансджендър хората.

Преди повече от 10 години много хора откриваха проблем и в самата тема за секса, която в сериала някак си носеше усещането за 90-те – абсурден и безгрижен, но нищо от това не беше истински проблематично, тъй като той бе представен в иронична светлина, отбелязва Брадшоу. Нямаше нито интимност, нито чувства, мъжете бяха екзотични екземпляри от друг континент и бяха оценявани единствено по външността си. Разглеждането на мъжете като обекти едва ли ще се промени и в новите епизоди, но е възможно да видим персонажи с различна сексуална ориентация.

Напоследък все повече компании се мъчат да вдъхнат нов живот на стари и обичани сериали. Трябва поне да благодарим, че „Просто така“ е запазил оригиналния си състав, преди години излезе неофициална информация, че се готви друг римейк на франчайза без участието на създателката Дарън Стар.

Към ролите си се връщат Сара Джесика Паркър, Синтия Никсън и Кристин Дейвис. Всяка една от тях има висока мотивация за ново начало на сериала – според „Варайъти“ са сключили договор с НВО Мах за хонорар от над 1 млн. долара на епизод. Освен актриси в сериала, трите са и изпълнителни продуценти.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg