Софийска филхармония МЕГАБОРД

Жителите на Южна Корея официално ще станат по-млади с година или две

Досега в страната е била използвана архаична система за отчитане на възрастта

Когато хората открият, че са с година или две по-млади, това ще окаже положително въздействие върху обществото, казват корейските власти. Репродукция: „Сцена от празника Тано“ на художника Син Юн Бок/Уикипедия.  - Жителите на Южна Корея официално ще станат по-млади с година или две

Когато хората открият, че са с година или две по-млади, това ще окаже положително въздействие върху обществото, казват корейските власти. Репродукция: „Сцена от празника Тано“ на художника Син Юн Бок/Уикипедия.

Закон, който отменя традиционната система за отчитане на възрастта в Южна Корея, бе приет тази седмица от парламента в страната, съобщава Би Би Си. От юни 2023 г. възрастта на всички корейци ще бъде изчислявана по международната стандартна система.

Досега най-разпространеният метод за изчисляване на възрастта в Южна Корея беше така наречената „корейска възраст“ – при раждането си човек е записван на 1 година, а впоследствие към възрастта му се прибавят години в първия ден на лунната Нова година, а не на рождения му ден. Тоест, бебе, родено на 31 декември 2022 г., ще стане на 2 години в края на февруари 2023 г.

Другият метод, който също е популярен в страната, предвижда първата година на детето да бъде отчетена на 1 януари. Тоест, дете, родено на 31 декември 2022 г., ще стане на една година на следващия ден, а на 1 януари 2024 г. вече ще е на 2 години.

Стандартният международен метод за изчисляване на възрастта досега в Корея бе използван само за медицински и юридически цели.

Тази традиционна за някои азиатски страни система на изчисление на възрастта произхожда от древен Китай. В Япония и Виетнам тя все още се използва в традиционни обреди и религиозни процеси, но официално и Китай, и Япония са я отменили преди десетилетия.

Според експерти в Корея системата се е съхранила заради културата на йерархия, при която възрастта играе важна роля за взаимодействието между хората.

Сега, когато хората открият, че са с година или две по-млади, това ще окаже положително въздействие върху обществото“, цитират от Би Би Си министъра на законодателството на Южна Корея Ли Ван Гу.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах