Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Жива верига за спасяването на „Двойната къща“

Паметник на културата или подземен гараж, питат граждани в онлайн петиция

Къщата е построена през 1907 г. по проект на арх. Георги Тодоров за семейството му. Днес е известна под името „Двойната къща на Митови”. Снимка: Изгубената София - Жива верига за спасяването на „Двойната къща“

Къщата е построена през 1907 г. по проект на арх. Георги Тодоров за семейството му. Днес е известна под името „Двойната къща на Митови”. Снимка: Изгубената София

Жива верига за спасяването на „Двойната къща на Митови“ се организира във Фейсбук. Засега събитието е съвсем прясно и присъствие са потвърдили само неколцина души, но очакванията, предвид високия обществен интерес, е скоро да станат стотици.

Протестното действие се организира в 18 часа на 29 април (събота) при къщата на бул. „Васил Левски“ 19. В събитието изрично се посочва, че организаторите са свободни граждани, които не са обвързани с никоя политическа сила.

„Когато някой реши, че може да направи подземен паркинг на мястото на паметник на културата, когато някой с цялата си арогантност заявява, че ще запази този паметник на културата ако гражданите му го възстановят – пишат  недоволните. – Когато министър на културата еднолично решава, че паметник на културата не се вписва хармонично в пространството, няма начин да не заявиш позиция. За паметник на културата или подземен гараж?“

От репортаж на Би Ти Ви в четвъртък вечер стана ясно, че бившият министър на културата Вежди Рашидов е отменил статута „паметник на културата“ на емблематичната къща. В момента тя е собственост на бизнесмена Кирил Киров (известен като Киро Японеца), който смята да изгради на нейно място подземен гараж. След претърпени няколко пожара, в момента сградата практически изглежда като руина.

Вижте още: РАШИДОВ ОТМЕНИЛ СТАТУТ „ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА“ ЗА КЪЩА НА КИРО ЯПОНЕЦА

Успоредно със събитието във Фейсбук се провежда и онлайн петиция „Паметник на културата или подземен гараж“ за спасението на зданието от събаряне. Адресирана до президента, главния прокурор, омбудсмана, столичния кмет и Столичния общински съвет, подписката призовава незабавно да спре разрушаването на Двойната къща.

Сред исканията са още разследване кой освен Вежди Рашидов е участвал в решението за отмяна на статута „паметник на културата“, оставки на отговорните лица, както и изготвяне на списък от Общината с всички къщи-паметници на културата в подобно или близко състояние, както и незабавни мерки отностно реставрацията и консервацията им според ЗКН.

Къщата е построена през 1907 г. по проект на арх. Георги Тодоров за семейството му. Днес е известна под името „Двойната къща на Митови”. След 1944 г. „по партийна линия” тук са настанявани многократно различни квартиранти, които постепенно занемарили къщата, пише Миглена Горанова в сайта „Изгубената София“. С годините тя сменя собствениците си, а от 1976 г. е със статут на паметник на културата „за сведение”.

Сградата се състои от две самостоятелни жилища, долепени едно до друго. Във всяко от тях има по четири големи стаи, една слугинска стаичка, кухня, баня и тоалетна. Вита вътрешна дървена стълба свързва етажите. Или е свързвала някога… за съжаление.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg