VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Живеем в система на безсистемието

Театралната ни общност е произволно слепен Франкенщайн

 - Живеем в система на безсистемието

Затормозяващото усещане за забавяне на хода, за потъване в подвижни пясъци, за липса на развитие и недостиг на случващо се, за липса на цел и бъдеще – всичко това тегне над малката ни професионална общност днес.

Слепена от кръпки на три политически настройки – социалистическа, либерална и консервативна; окопана в архаична среда, но спонтанно глобализираща се; дясно заявена, либерално заявена, но неизменно финансирана чрез преразпределение на публичен ресурс – днес, повече от всякога, общността ни прилича на невъзможен и произволно слепен Франкенщайн, копнеещ хем за хармонично единство на тялото си, хем за пълна независимост на всеки един от органите в него.

Тази система на безсистемието, йерархия на изравняването и равенство на привилегироването обитаваме днес. Опитваме се да я примирим със себе си, без да й се подчиним; да я ползваме, но да й бъдем в опозиция; да я имаме, но нямайки я.

Чудовището стои, затъва и не помръдва, а ние обстойно го обговаряме, коментираме, критикуваме, диагностицираме, анализираме.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Имаме гръмко заявено собствено мнение за него, но друг е днес въпросът: Какво да се прави?

Отново.


Бел. ред. – текстът на Явор Гърдев е към предстоящата дискусия „Какво да се прави“ в „Сфумато“, която е на 3 юли в рамките на Малкия сезон в театъра.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg