Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Живот без пластмаса в големия град

Среща с младата нюйоркчанка Лорън Сингър, една от най-вдъхновяващите защитнички на околната среда

Запознайте се с Лорън Сингър – момичето, което живее без боклук. Снимки: Trash is for Tossers - Живот без пластмаса в големия град

Запознайте се с Лорън Сингър – момичето, което живее без боклук. Снимки: Trash is for Tossers

Нейното име е Лорън Сингър и не е просто красива нюйоркчанка, а един от най-вдъхновените защитници на природата. Лорън живее без боклук в един от най-големите градове на света, сама си прави пастата за зъби, крема за лице, шампоана и т.н. Мислите, че това е трудно? Напротив, уверява ни младата жена – съвсем просто е и всеки може да го упражнява, за да не вреди на околната среда.

Лорън Сингър е взела това решение през последната година в университета, където е следвала екология. Тогава тя имала състудентка, която всеки ден изхвърляла цяла торба с пластмасови опаковки, вилици и ножове.

„Когато приключеше с яденето, тя всеки път изхвърляше цялата тази пластмаса – нещо, което много ме ядосваше – разказва Сингър пред „Грийн Пийс“. – Питах се как може човек, който се е отдал на изучаване на околната среда, да постъпва така? И един ден, когато отворих хладилника си, видях, че всички продукти вътре са в пластмасови опаковки. Това ме накара да се почувствам наистина зле, че се ядосвам на поведението на онова момиче, докато през цялото това време аз правя същото нещо. Затова реших да се променя.“

Лорън предупреждава, че боклукът от живота ни не може да се премахне за един ден и към тази кауза трябва да се върви с „малки миши стъпки“.  Тя например е започнала с пазарски платнени торби и бутилки за вода за многократна употреба, както и с избор на продукти, които „не са прекомерно опаковани с купища пластмаса“.

Лорън предупреждава, че боклукът не може да се премахне от живота ни за един ден.

Момичето купува също и предимно биологични продукти. Ако пък се налага все пак да си вземе нещо, опаковано с пластмаса, гледа обозначенията за рециклиране и подбира най-лесните за преработка.

По отношение на органичния отпадък обяснява, че събира всичките си хранителни остатъци (като бананови обелки) и ги поставя в кутия в хладилника.

„Когато отивам на фермерския пазар, просто ги оставям там и фермерите ги компостират и използват за отглеждането на храна. Мисля, че е много добре да се компостира, тъй като така се намалява много голяма част от боклука.“

Лорън е убедена, че за намаляването на ежедневното количество боклук са необходими много малко усилия (а това ни спестява и средства). Съветва да се мисли напред – например ако излизаме в горещ ден, да вземем със себе си бутилка вода, за да не се налага да си купуваме пластмасово шише.

Признава също така, че местните власти не правят достатъчно за насърчаването на този начин на живот. А според нея може да се стори много: забрана на полиетиленовите торбички, поставяне на повече контейнери за разделно събиране из града, насърчаване на компостирането…

Лорън е убедена, че за намаляването на ежедневното количество боклук са необходими малко усилия.

Ако мисията на Лорън ви е вдъхновила и искате да я последвате, то тя дава три съвета за начинаещи:

Първо: мисля, че е добре да прегледате боклука си. Просто разгледайте какво има в него и вижте какво изхвърляте в по-големи количества. Ако забележите, че за една седмица сте изхвърлили 7-8 пластмасови бутилки от вода, вероятно е време да си вземете стъклена бутилка.

Второ: правете малки промени. Вместо да взимате найлонова торбичка всеки път когато пазарувате, носете със себе си платнена торба – веднъж, два пъти. Щом ви стане навик да носите торба за многократна употреба, когато отивате на пазар, дори няма да забелязвате, че го правите. След това можете да започнете да приготвяте храната си вкъщи и да я носите в кутия за храна или да използвате платнена салфетка, вместо хартиена. Просто е.

Трето: можете сами да си правите домашни продукти. Аз си правя пастата за зъби, крема за лице, шампоана и др. Това всъщност е много лесно, а и така знаете какво има в продукта“.

В блога на Лорън Trash is for Tossers има редица публикации „Направи си сам“, в които авторката достъпно посочва рецепти за тях.


Вижте още: ПРИЗИВ ОТ ДЖЕРЪМИ АЙРЪНС: ДА СПАСИМ ВОДАТА, КОЯТО ПИЕМ, ОТ ПЛАСТМАСАТА!

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90