Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Живот на Марс с Ара Маликян

Ара Маликян е сред малцината цигулари в света (а може би е и единствен), които свирят виртуозно, подскачайки. Снимки: Емил Горгиев - Живот на Марс с Ара Маликян

Ара Маликян е сред малцината цигулари в света (а може би е и единствен), които свирят виртуозно, подскачайки. Снимки: Емил Горгиев

Урок по левитация за бъдещ живот на Марс получиха 4000 души в зала 1 на НДК във вторник вечерта. Обучението бе от цигуларя с най-слаба връзка с гравитацията Ара Маликян. Полезната информация придружаваше първия концерт на прочутия арменец у нас. „Космическата подготовка“ той проведе, свирейки на цигулка „Life on Mars?” на Дейвид Боуи и „Paranoid Android” на „Рейдиохед“, а стъпалата му почти не докосваха сцената.

Маликян поздрави на български и продължи на английски, но обеща следващия път да е експерт във владеенето на нашия език. Спектакълът започна навреме и продължи над 2 часа, които той запълни с музика и разкази за живота си. Меломаните научиха, че семейството му е напуснало Армения заради геноцида, упражнен над тях от турците преди близо век, и се заселило в Ливан. После Ара и родителите му емигрирали в Германия, където започнало музикалното скиталчество на музиканта и неговата цигулка, наследена от дядо му.

Шоуто на Маликян беше далеч от представата за симфоничен концерт, макар и изпълнено с инструменти от класиката. Едва накрая, когато той засвири „Ария в ре мажор” на Бах, пролича изключителната му класа на цигулар. Дотогава той и групата му изпълняваха негови композиции, вдъхновени от ирландската, арменската, гръцката и еврейската музика, посветени на дядо му, сина му, цигулката му, на арменския геноцид и тероризма, както и реверанси към прочути музиканти като Дейвид Боуи, „Рейдиохед“, „Лед Цепелин“, Вивалди и Паганини.

Полетите на Ара Маликян в зала 1 на НДК:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg