Живот при минус 70 (снимки)

Оймякон - най-студеното населено място на света

Добре дошли в Оймякон, най-студеното постоянно населено място в света.
Снимка: anastasiagav - Живот при минус 70 (снимки)

Добре дошли в Оймякон, най-студеното постоянно населено място в света. Снимка: anastasiagav

Няколко снимки в Инстаграм разпалиха интереса на американски и британски сайтове и вестници към най-студеното място на света. Чуждестранните медии разказват за крайно ниските температури в Якутия и показват как местните жители оцеляват в мразовитите условия, пише Лента.ру.

Така например журналисти от американското издание Bored Panda, след като разгледали снимките от „полюса на студа“ – селището Оймякон – в Инстаграм, стигат до извода, че на този фон техните ежедневни оплаквания от времето изглеждат доста глупаво, пише Лента.ру.

През януари стълбчето на термометъра в Оймякон се спусна под минус 60 градуса. „Вашингтон Пост“ разказва, че при подобни температури съществува постоянна опасност от измръзване и публикува снимки на местни жители с измръзнали лица.

Вестникът публикува и спомените на новозеландския фотожурналист Амос Чапъл, който през зимата на 2015 г. по поръчка на „Вашингтон Пост“ работи в този регион. След двудневно пребиваване в Якутия, при което е прекарвал на открито по няколко часа, той се чувствал буквално „разбит физически“.

Америка за България

В Оймякон температурата понякога пада и до минус 70.

Изданието отбелязва, че независимо от невероятния студ, продавачите на пазара продължават да излизат на работа.

„Уличните търговци нямат нужда от хладилни витрини за рибата, тъй като температурата на въздуха е достатъчно ниска, че да не ѝ позволи да се развали“, намират и плюсове журналистите от Bored Panda.

„Студът, от който могат да ви замръзнат очните ябълки, не спира живота в поселището“, продължава изданието.

В Оймякон продължителността на деня варира от 3 часа през декември до 21 часа през юни, когато почти не се стъпва. Най-ниската измерена температура там е била през 1964 г. – минус 71,1 градуса.

Bookshop 300×250 3

В края на 2017-а хората в интернет се шокираха, че при температура в Оймякон минус 50 градуса децата продължават за ходят на училище. Но според правилника, училището затваря при минус 52 градуса. Британският „Телеграф“ публикува в сайта си видео с китайски туристи, които при минус 65 решават да се потопят в един якутски извор.

Кадри от Оймякон и Якутск, публикувани в Инстаграм:

Снимка: chychakhup

Снимка: volshebniy_misha

Снимка: alfi__ya

Снимка: m_troeva

Снимка: alfi__ya

Снимка: leonidkruglov

Снимка: Vera Salnitskaya

Снимка: pototskayaelena

Снимка: sivtseva9452

Снимка: alfi__ya

Bookshop 728×90