Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Животът е прекрасен х 100 преди Коледа

„Сам избираш как да вървиш към смъртта. Пълзейки или подскачайки на куц крак“, казва режисьорът Александър Морфов

„По-лесно ми е да живея, като разправям колко ми е трудно да живея“, казва героят на Камен Донев Подсекалников. - Животът е прекрасен х 100 преди Коледа

„По-лесно ми е да живея, като разправям колко ми е трудно да живея“, казва героят на Камен Донев Подсекалников.

Животът е прекрасен, констатираме по 100 пъти дневно преди Коледа. Сега ще имаме още една причина да го направим – представлението с това „прекрасно“ име в афиша на Народния театър ще разкаже за 100-ен път своята история. Спектакълът е на Александър Морфов по произведения на Николай Ердман, а да достигнеш 100 представления в театъра си е една малка Коледа.  

На 16 декември трупата на Народния ще излезе особено тържествено в „Животът е прекрасен“. Камен Донев ще поживее отново на сцената като самоубиеца Семьон Семьонович Подсекалников, у когото зрителите може би ще съзрат трагикомичната поза на българския интелектуалец.

„Аз съм роден със запушена уста. Каквото и да става, каквото и да правят с мен, аз оставам със запушена уста – заявява Подсекалников. – Аз никога не правя нищо, само се оплаквам колко ми е трудно да живея. Защото ми е по-лесно да живея, като разправям колко ми е трудно да живея. Макар и ей тъй, шепнешком: „Трудно ми е да живея”, то даже не се чува. Чувате ли нещо? И целият си живот ще преживея шепнешком. Ще го преживея, защото животът е прекрасен.”

Александър Морфов казва, че всеки сам трябва да избере как да върви към смъртта:

„Животът е път към смъртта, нали, и ти сам си избираш как да вървиш към нея. Пълзейки или подскачайки на куц крак.“

Спектакълът донесе „Икар“ и „Аскеер“ на Камен Донев за образа на Подсекалников. Играта на Светлана Янчева (Серафима Илинична) бе оценена с награда от Обществото на независимите театрални критици.

Преводът и сценичната редакция на пиесата са на Юлия Огнянова и Александър Морфов. Сценографията е на Никола Тороманов, художник на костюмите е Марина Додова, музиката – на Асен Аврамов, хореографията – на Ивайло Иванов.

Животът е прекрасен още за актьорите Камен Донев, Рени Врангова, Светлана Янчева, Пламен Пеев, Албена Колева, Руси Чанев, Стефания Колева, Теодор Елмазов, Дарин Ангелов,Деян Ангелов, Валентин Танев, Павлин Петрунов, Биляна Петринска, Йордан Петков, Емил И. Марков, Стефан Къшев, Любомир Петкашев,Вяра Табакова, Валентин Балабанов, Албена Ставрева, Владислава Николова, Василена Гецкова и др. Както и за Мюзикхол оркестъра „Разкърши се”: Веселин Веселинов – Еко, Мишо Шишков – син, Нивилиян Гемиджев, Николай Темнисков, Данаил Тотев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС