Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Животът – последният залог в игра за банкрутирали, събрани от кол и въже

Южнокорейският „Squid Game“ на „Нетфликс“ е в Топ 10 на най-гледаните сериали, включително и у нас (видео)

Сериалът се занимава основно със социалната класа, позната на зрителите от „Паразит“ – всички 456 играчи, включили се в експеримента, са в безизходица. Снимка: „Нетфликс“ - Животът – последният залог в игра за банкрутирали, събрани от кол и въже

Сериалът се занимава основно със социалната класа, позната на зрителите от „Паразит“ – всички 456 играчи, включили се в експеримента, са в безизходица. Снимка: „Нетфликс“

Идиоматичният израз „като детска игра“ придобива различен смисъл в сериала „Squid Game“ на „Нетфликс“. Южнокорейската продукция тръгна на 17 септември и за броени дни се изкачи начело в Топ 10 на най-гледаните продукции в България, САЩ, Великобритания и др.

Сериалът има ясна сюжетна линия – около 500 неудачници, задлъжнели до шия и ежедневно преследвани от кредитори и нещастия в личния живот, са привлечени от тайна организация да участват в турнир, който обещава щедра парична награда за победителите. Но има уловка – онези, които загубят, се прощават не само с турнира, но и с живота си. В шестте игри, които ще последват, огромна част от участниците се сбогуват с живота си в името на парите. Онези, които остават, се борят със себе си и съвестта си, но дори моралните им задръжки не надделяват над инстинкта за оцеляване. Българските зрители вероятно ще познаят някои от игрите, показани в продукцията – „Замръзни“, дърпане на въже, но останалите са типично корейски.

Ако зрителите успеят да преодолеят погнусата си от някои особено детайлни и кървави сцени, следва стегнато написан хорър трилър, който предлага редица сюжетни обрати и напрегнати сцени, които държат публиката пред екрана през всички девет епизода, обобщават критиците.

Кървата игра е под режисурата на мистериозна организация, която от години набира играчи и войници за редиците си. Всички в нея носят маски, дори лидерите от най-високо ниво и мотивацията им зад цялата схема става ясна едва на финала на сериала. Но дотогава зрителят е пристрастен от драмата, докато играчите сформират коалиции, предават партньорите си или дори гласуват да напуснат хорър игрите – това е позволено, ако мнозинството от играчите гласува положително, но предвид че всички участници са отчаяни, избират да продължат до самия край.

Сериалът засега има 100% одобрение от критиците (в „Ротън томатоус“), но този процент е субективен, тъй като е съставен от оценката на засега твърде малко филмови специалисти. Зрителите му дават 87% позитивни отзиви.

Сериалът се занимава основно със социалната класа, позната на зрителите от „Паразит“ – всички 456 играчи, включили се в експеримента, са в безизходица, кредитори искат да разплатят дълговете си с тях, вземайки органите им, родителите им са в болница и не могат да си позволят таксата за лечение, избягали са от родината си в търсене на по-добро бъдеще, но без успех… Подобно на „Паразит“, и тук някои аналози са силно преувеличени, например повтарянето, че животът им извън играта не е кой знае колко по-добър, и твърдението, че в играта поне имат равен шанс с останалите играчи за голямата сума, отбелязва Хенри Уонг в „Гардиън“.

Онова, което истински привлича зрителите обаче, са окаяните централни персонажи, които макар и обгърнати с клишета, направляват един интригуващ наратив, продължава Уонг. Един от тях е мъж на средна възраст, пристрастен към залозите, но с добро сърце; неговият приятел от детството, порочен банкер, на когото не може да се довериш напълно, и умела джебчийка, емигрирала от Северна Корея в търсене на разпръснатото си семейство.

„Тази група, събрана от кол и въже, е в сърцевина на сериал, в който смъртта си намират стотици души и се развива подсюжетна линия за търговия с органи – пише Уонг. – Нощите, прекарани в спалното помещение, където взаимоотношенията се задълбочават или развалят, показват по-тихата, но често по-шокираща драма от онази на игралното поле.“

Добро определение за сериала дава Пол Таси в ревюто си във Форбс – „Такеши Касъл“, но с убийства“. В популярното забавно японско шоу играчите трябва да преодолеят огромни цветни препятствия, като внимават да не паднат в кал, вода и т.н.

„Това е странно, на моменти притеснително и изпълнено с насилие приключение и ако това звучи като нещо, което би ви допаднало, то не мога да препоръчам „Squid Game“ по-горещо“, заключава Таси.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах