Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Животни готвят революция под звуците на Белини (видео)

Късометражен филм на френско студио представя една вечер в гората

Диригентът на горския хор. Снимка: Стопкадър от „Маестро“ - Животни готвят революция под звуците на Белини (видео)

Диригентът на горския хор. Снимка: Стопкадър от „Маестро“

Какво вършат животните, докато човешкото око не ги наблюдава, е тема, занимавала не един и двама режисьори – една вечер в гората обаче е различна в представите на творците от студиата „Illogic“ и „Bloom Pictures“. В късометражния анимирационен филм „Маестро“ солист е нощна птица, кацнала на клон. Оркестърът, състоящ се от таралежи, костенурки, жаби и риби, е дирижиран от катерица.

Под светлината на пълната луна хорът на животните изпълнява „Squilla il bronzo del dio… Guerra, guerra“ от операта „Норма“ на Винченцо Белини. Нощната птица звучи с гласа на прочутата певица Джоан Съдърланд, която в записа, използван от студиото, си партнира с оркестъра на Уелската национална опера.

В интервю за видеоплатформата „Вимео“ екипът зад краткото видео обяснява защо се спира именно на тази ария, цитирани от „Класик ФМ“:

Прекарахме две седмици, слушайки опера и накрая се спряхме на този запис от известната опера „Норма“ на Белини, наречен „Guerra Guerra“, това е военен химн. Този запис имаше епично, експлозивно усещане, каквото искахме, както и женски вокал, който бе задължителен за персонажа на нощната птица. Така че ако се чудите какво пеят тези животни – те подготвят революция!“.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Единственият недостатък на филмчето, поне според някои зрители, е неговата кратка продължителност – то е едва минута и половина.

На фона на пълната луна, солистката с гласа на Джоан Съдърланд дава всичко от себе си. Снимка: „Illogic studio“

Създателите на „Маестро“ се срещат, докато учат анимация в МОРА във Франция. През 2017 г. правят късометражния филм „Градинско парти“ – проекта, с който завършват обучението си. Там отново използват животни, създадени с технологията CGI, за главните роли. Реализацията им носи номинация за „Оскар 2018“. След успеха на най-големите американски филмови награди,  Флориан Бабикян, Венсан Бею, Виктор Кер, Теофил Дюфрен, Габриел Граперон и Лукас Наваро основават студиото „Illogic“.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3