Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Животни готвят революция под звуците на Белини (видео)

Късометражен филм на френско студио представя една вечер в гората

Диригентът на горския хор. Снимка: Стопкадър от „Маестро“ - Животни готвят революция под звуците на Белини (видео)

Диригентът на горския хор. Снимка: Стопкадър от „Маестро“

Какво вършат животните, докато човешкото око не ги наблюдава, е тема, занимавала не един и двама режисьори – една вечер в гората обаче е различна в представите на творците от студиата „Illogic“ и „Bloom Pictures“. В късометражния анимирационен филм „Маестро“ солист е нощна птица, кацнала на клон. Оркестърът, състоящ се от таралежи, костенурки, жаби и риби, е дирижиран от катерица.

Под светлината на пълната луна хорът на животните изпълнява „Squilla il bronzo del dio… Guerra, guerra“ от операта „Норма“ на Винченцо Белини. Нощната птица звучи с гласа на прочутата певица Джоан Съдърланд, която в записа, използван от студиото, си партнира с оркестъра на Уелската национална опера.

В интервю за видеоплатформата „Вимео“ екипът зад краткото видео обяснява защо се спира именно на тази ария, цитирани от „Класик ФМ“:

Прекарахме две седмици, слушайки опера и накрая се спряхме на този запис от известната опера „Норма“ на Белини, наречен „Guerra Guerra“, това е военен химн. Този запис имаше епично, експлозивно усещане, каквото искахме, както и женски вокал, който бе задължителен за персонажа на нощната птица. Така че ако се чудите какво пеят тези животни – те подготвят революция!“.

Единственият недостатък на филмчето, поне според някои зрители, е неговата кратка продължителност – то е едва минута и половина.

На фона на пълната луна, солистката с гласа на Джоан Съдърланд дава всичко от себе си. Снимка: „Illogic studio“

Създателите на „Маестро“ се срещат, докато учат анимация в МОРА във Франция. През 2017 г. правят късометражния филм „Градинско парти“ – проекта, с който завършват обучението си. Там отново използват животни, създадени с технологията CGI, за главните роли. Реализацията им носи номинация за „Оскар 2018“. След успеха на най-големите американски филмови награди,  Флориан Бабикян, Венсан Бею, Виктор Кер, Теофил Дюфрен, Габриел Граперон и Лукас Наваро основават студиото „Illogic“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg