Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Живя чрез медиите, скри от тях болестта и кремацията си

Дейвид Боуи се превърна в идол чрез средствата за масова информация, но ги държа на дистанция в последните мигове от живота си. Дори от момента, в който стана отново Звезден прах

Дейвид Боуи е починал на 10 януари, новината в медиите излезе ден по-късно. - Живя чрез медиите, скри от тях болестта и кремацията си

Дейвид Боуи е починал на 10 януари, новината в медиите излезе ден по-късно.

Животът на Дейвид Боуи бе изкуство, смъртта му – също: музикантът засне последния си клип като свое Възкресение. Той бе визионер, който използваше медиите като средство за огласяване на своите идеи, чрез тях той се превърна в идол. Но тъкмо глашатаите бяха изключени от последните месеци на живота му. Дори от момента, в който се превърна в Звезден прах. 

За смъртта му всички научиха ден по-късно, така се случи и с кремацията на музиканта – твърди се, че се е случила на частна церемония в Ню Йорк, съвсем скоро след края му. В изпълнение на желанието му на церемонията не са присъствали членове на семейството и близки, съобщава „Дейли Мирър“.

Осемнайсет месеца хората около Боуи са мълчали. Никой около него не е продумал за битката му с болестта. Артистът, който дълбоко ценеше личния си живот, успя да избегне жанра мелодрама, в каквато медиите превръщат личния живот на популярните личности. Дейвид Боуи поставя поредното начало на това тенденция – този път след смъртта си: медиите да бъдат държани на дистанция от най-съкровените лични мигове.

„Всички сме звезден прах“, пее Джони Мичъл в прочутата си песен „Удсток“.

Вижте още: ВЪЗКРЕСЕНИЕ В ПОСЛЕДНИЯ КЛИП

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС