Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Жокера” влезе в Топ 10 на най-добрите филми в историята

Начело в Топ 250 са „Изкуплението Шоушенк” и първите две части на „Кръстникът”

„Жокера” на Тод Филипс измести „Боен клуб” на Дейвид Финчър от десетото място в класацията на IMDb. - „Жокера” влезе в Топ 10 на най-добрите филми в историята

„Жокера” на Тод Филипс измести „Боен клуб” на Дейвид Финчър от десетото място в класацията на IMDb.

„Жокера” на Тод Филипс попадна в Топ 10 на най-добрите филми за всички времена, според потребителите на IMDb – най-големия сайт – филмова база данни. В класацията филмът на Тод Филипс с Хоакин Финикс в главната роля е в компанията на „Списъкът на Шиндлер” на Спилбърг и „Криминале” на Тарантино.

На първите три места в Топ 250 на IMDb са „Изкуплението Шоушенк” на Франк Дарабонт и първите две части на „Кръстникът” на Франсис Форд Копола. На четвърто и пето място са „Черният рицар” на Кристофър Нолан и „12 разгневени мъже” на Сидни Лъмет.

Останалите в десетката са: 6. „Списъкът на Шиндлер”; 7. „Властелинът на пръстените: Завръщането на краля”; 8. „Криминале”; 9. „Добрият, лошият и злият” на Серджо Леоне – и на десетото място: „Жокера”, който измести „Боен клуб” на Дейвид Финчър.

Вижте още: ЗАЩО „ЖОКЕРА“ ПРИТЕСНИ ВОЕННИТЕ И ВЪЗМУТИ КРИТИЦИТЕ

Няколко интересни подробности: 7 от първите 10 филма в тази класация са с рейтинг R, което означава „неподходящи за лица под 18 без придружител”; трима от режисьорите не са американци; единствените два филма от една поредица в първите десет са „Кръстникът” и „Кръстникът 2”, а „Черният рицар” и „Жокера” имат общи корени в комикса на DC. „Завръщането на краля” е третият филм от поредицата „Властелинът на пръстените”, а останалите два са малко по-назад, извън десетката; два от филмите – „12 разгневени мъже” и „Списъкът на Шиндлер”, са черно-бели. До появата на „Жокера” в продължение на 7 години (от „Черният рицар” през 2012-а досега) в десетката нямаше никакви промени.

Зрителският рейтинг на „Жокера“ в Топ 250 е 8.8 (и 9 в общия – от 226 хил. зрители). Критиците оценяват Жокера“ значително по-ниско от зрителите – има 58 точки (от 100) от общо 59 критици в сайта metacritic.com.

Как формира Топ 250 на IMDb

Точките от 1 до 10, които образуват средните зрителски оценки на филмите в IMDb (Международна филмова база данни) се определят от оценките, които дават регистрираните потребители на сайта (в момента те са около 83 милиона души). Всеки може да се регистрира и ще получи право да гласува – само по веднъж за всеки филм.

Но критериите за включване на филм в класацията Топ 250 на IMDb са малко по-сложни. Тук се взимат предвид само точките, подадени от редовно гласуващите потребители. Колко често означава „редовно” е информация, която се пази в тайна, за да се избегнат възможностите за манипулации.

Освен това даден филм може да има много висока средна оценка, но няма да влезе в Топ 250, ако за него са гласували по-малко от 25 хиляди души. До 2012 г. прагът беше 3000 гласа, което означаваше, че сред най-добрите можеха да попаднат и високо оценени, но не много популярни филми. Новият праг от 25 000 гласа подобри представителността на класацията, която все пак не е идеална.

Вижте още: НИКОГА НЯМА ДА СЕ НУЖДАЕТЕ ОТ ДРУГА ВЕРСИЯ НА ЖОКЕРА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС