Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Журналист срещу Къмбърбач: Отбива се при отчаянието с пухени одежди

Актьорите стават за смях, когато заемат политическа позиция, казва военният репортер Майкъл Бърк

Заемането на политическа позиция без опит е проблемът със знаменитости като Бенедикт Къмбърбач и Ема Томпсън, смята авторитетният британски журналист Майкъл Бърк. - Журналист срещу Къмбърбач: Отбива се при отчаянието с пухени одежди

Заемането на политическа позиция без опит е проблемът със знаменитости като Бенедикт Къмбърбач и Ема Томпсън, смята авторитетният британски журналист Майкъл Бърк.

Майкъл Бърк, ветеран в журналистиката и кореспондент от някои от най-критичните точки в света, нападна „инфантилните“ знаменитости, които поучават обществото по глобалните проблеми, като посочи специално Бенедикт Къмбърбач и Ема Томпсън.

„Като вече доста възрастен военен репортер, малко презирам звездите, които стават за смях сред жертвите на световните проблеми – каза журналистът пред „Радио Таймс“, цитиран от „Гардиън“. – Мразя, когато тези актьори с пухените си одежди се отбиват към отчаянието, за да парадират с кървящите си сърца и да раздухват инфантилните си идеи за това „какво трябва да се направи“.“

Интервюто бе проведено от бившия актьор в сапунени сериали, а сега военен репортер Рос Кемп. В него Бърк се възхити на смелостта на Кемп да предава от провинция Хелманд в Афганистан и отбеляза, че заемането на политическа позиция без опит е проблемът със знаменитости като Къмбърбач и Томпсън.

Упрекът към Бенедикт Къмбърбач навярно е свързан със скорошните му изяви срещу властите заради имиграцията и бежанската криза. През октомври миналата година той излезе отново на сцената след представление на „Хамлет“ в лондонския арт-център Барбикан, заяви: „Да го ду**т политиците“, а зрителите призова да направят дарение за организацията Save the Children, чието лице е актьорът.

Вижте още: БЕНЕДИКТ КЪМ БЕЖАНЦИТЕ: ПОМОЩТА СЕ ЗАДАВА

Междувременно Томпсън, която е използвала неведнъж известността си, за да подчертава проблема със сексуалния трафик, каза на пресконференция миналия месец в Берлин, че Великобритания би била луда да не остане в Европейския съюз.

Бърк се прочу със своите преми репортажи от Южна Африка от края на Апартейда, както и с предавания от 1984-а, в които изложи степента на това на какъв глад е подложена Етиопия. Той е водещ на новините в 9 и в 10 часа по Би Би Си от 90-те години до 2003-а.

В момента Майкъл Бърк се е отказал от новинарската журналистика и води предаване за етични дискусии по Радио 4 – „Морален лабиринт“. В последно време се появява и в различни телевизионни формати.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg