POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Журналисти на протест пред Министерски съвет срещу ултиматума, обявен им от държавата

Защото ултиматумът от Валери Симеонов към четири от най-големите български медии не може да бъде приеман за лично мнение

„Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерски съвет - за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни“, призовават организаторите на протеста. - Журналисти на протест пред Министерски съвет срещу ултиматума, обявен им от държавата

„Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерски съвет - за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни“, призовават организаторите на протеста.

Протест срещу ултиматума срещу медиите организира Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ-България) на 11 октомври пред сградата на Министерския съвет – бул. „Дондуков“ № 1.

В сряда от 9 до 10 ч. там ще излязат журналистите, които няма да се поддадат на натиска да задават празни, удобни въпроси. Повод за протеста им дадоха заплахите, отправени към водещия Виктор Николаев в студиото на Нова тв в петък сутринта от депутата от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов, както и ултиматумът от Симеонов, изпратен до БНТ, БНР, Би Ти Ви и Нова чрез пресцентъра на Министерски съвет.

Вижте още: ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ: БНТ, БНР, БИ ТИ ВИ И НОВА ДА МИ СЕ ИЗВИНЯТ. ДО 24 ЧАСА

„В навечерието на българското председателство на ЕС, медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен от Пресслужбата на Министерски съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България“, пишат от АЕЖ-България.

Пълната позиция на организаторите на протеста, озаглавена „По-добре празни столове, отколкото празни въпроси“:

„Не приемаме ултиматуми! Не на войната срещу медиите!

Не ни е страх, че столовете ни ще останат празни и няма да се поддадем на натиска да задаваме празни, удобни въпроси.

В навечерието на българското председателство на ЕС, медиите в страната получиха ултиматум. Той им бе изпратен Пресслужбата на Министерски съвет. Ултиматуми се връчват преди обявяване на война. В случая това се прави от най-високата инстанция, представляваща изпълнителната власт. Изпратеното по този начин не може да бъде приемано за лично мнение на Валери Симеонов, а е официална позиция на държавата, която открито застава срещу най-големите медии в страната. Подобен акт е без прецедент в българската история. В нито един период правителството не си е позволявало да дава ултиматуми на медиите в България.

Освен от изпълнителната, война срещу медиите очевидно се води и от законодателната власт. Доказателство е фактът, че не бе снето доверието от депутата Антон Тодоров и той продължава да бъде част от най-голямата парламентарна група, тази на управляващата партия ГЕРБ.

Уважаеми колеги журналисти,

Уважаеми граждани,

Елате да покажем, че в България има медии и журналисти, които не приемат да бъдат мачкани.

Елате да защитим правото да задаваме въпроси и да изискваме отговори от онези, чиито заплати плащаме!

Носете си столове, които да подредим пред сградата на Министерски съвет – за да покажем, че не ни е страх, че столовете ни ще останат празни, а политиците са онези, които трябва да се страхуват от нас.“


Всичко по темата „Валери Симеонов и Антон Тодоров срещу журналисти“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg