Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Журналисти на свобода след 500 дни в затвор в Мианмар

Ва Лоне и Киав Сое Оо от „Ройтерс“ бяха осъдени заради тяхно разследване за убийството на мюсюлмани рохинги от армията

Ва Лоне и Киав Сое Оо прекараха 500 дни в затвора. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Журналисти на свобода след 500 дни в затвор в Мианмар

Ва Лоне и Киав Сое Оо прекараха 500 дни в затвора. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама журналисти на „Ройтерс“, осъдени на лишаване от свобода в Мианмар заради репортажите си за отношението на държавата към мюсюлманите рохинги, бяха освободени. Ва Лоне и Киав Сое Оо получиха президентска амнистия след повече от 500 дни, прекарани в затвор в покрайнините на град Янгон, съобщава Би Би Си.

Двамата бяха осъдени на седем години затвор за нарушаване на държавна тайна през септември 2017 г. Задържането им и последвалото дело се разглеждаха като явна нападка срещу свободата на словото и повдигнаха въпроси за начина, по който демокрацията работи в Мианмар.

Журналистите бяха освободени заедно с хиляди други затворници, като част от масовото амнистиране, което се провежда всяка година около мианмарската Нова година (17 април).

През април Лоне и Сое Оо получиха награда „Пулицър“ за работата си. Главният редактор на „Ройтерс“ Стивън Адлър ги определи като „символ на свободата на печата“.

Какво разследваха?

Лоне и Сое Оо са мианмарски граждани, част от международната мрежа от журналисти на агенция „Ройтерс“. Преди да бъдат осъдени, те работят по събирането на доказателства, че десетима мюсюлмански рохинги са били убити от армията в щата Ракхайн през август 2017 г. Арестувани са преди да успеят да публикуват пълния репортаж, малко след като двама полицаи им предават документи по случая с рохингите. По-късно свидетел от полицията признава, че срещата с предаването на документите е била използвана като капан за залавянето на двамата журналисти.

Цялото разследване, проведено с помощта на други журналисти, се смята за изключително заради събраните свидетелства от местните – будистки цивилни признават, че са убивали рохинги и са подпалвали домовете им, а разказите на полицаи разкриват и военните като извършители на убийства.

Армията е провела собствено разследване за убийствата в Ракхайн, но в крайна сметка не открива нередности, въпреки стотиците разкази на бежанци рохинги за жестокостта в окръга. По-късно властите също проверяват случая и обещават, че ще вземат мерки срещу виновниците. В резултат са арестувани и осъдени седем войници. Присъдата им е 10 години тежък физически труд, защото „са допринесли и участвали в убийство“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg