Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Журналисти от Нова тв питат властта: Кой въпрос може да ни изяде хляба?

Въпроси на новинарите към ГЕРБ, вицепремиера Валери Симеонов и депутата Антон Тодоров

В петък сутрин в ефира на Нова тв водещият Виктор Николаев получи заплахи от двама свои гости - вицепремиера Валери Симеонов и депутата Антон Тодоров. - Журналисти от Нова тв питат властта: Кой въпрос може да ни изяде хляба?

В петък сутрин в ефира на Нова тв водещият Виктор Николаев получи заплахи от двама свои гости - вицепремиера Валери Симеонов и депутата Антон Тодоров.

„Как въпрос на водещ може „да му изяде хляба“?“, питат депутата Антон Тодоров журналисти от „Новините“ на Нова телевизия в открито писмо, публикувано в социалните мрежи. В него има въпроси и към вицепремиера Валери Симеонов и към партия ГЕРБ. Реакцията на новинарите е провокирана от участието на Тодоров и Симеонов в сутрешния блок „Здравей, България“ и заплахите им към водещия Виктор Николаев. По-рано днес медията също излезе с позиция по случая, заявявайки, че поведението на Тодоров е недопустимо, пропускайки подмятанията на Симеонов. 

Пълният текст на откритото писмо, озаглавено „Реакция на журналистите от „Новините“ на Нова“:

„Тази сутрин двама политици от управляващото мнозинство – депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов, си позволиха заплахи в ефир към водещия на „Здравей, България“ Виктор Николаев. Поводът – въпросите на водещия за конфликта ГЕРБ – БСП за роднинските назначения в местната власт и сделката за изтребители.

До Антон Тодоров, депутат от ПГ на ГЕРБ:

Г-н Тодоров,

Работата на журналистите е да питат. Питаме: Как въпрос на водещ може „да му изяде хляба“?

Искаме да разберем разполагате ли с данни, различни от официалната позиция на NOVA, във връзка с промените в екипа на „Новините“ и предаванията в последно време? С какви данни за „посоката (въпроси), в която е тръгнала колежката“ Анна Цолова разполагате и каква е връзката им със „столчето й“?

До Валери Симеонов, зам.-министър председател:

Г-н Симеонов,

В NOVA работят професионалисти, които имат усещане за темите, важни за обществото. Преценката за това дали един въпрос е важен, или не, е субективна. Но очевидно наличието на въпрос изисква даването на отговор, а не заплахи. Какво намеквате с „Викторгейт“?

Също така питаме:

Ще бъдат ли предприети конкретни действия от ПП ГЕРБ по отношение на Антон Тодоров? ГЕРБ ще свали ли политическото си доверие от него, ако личните му тези не просто не съответстват на позициите на партията, но са и спорни, вредни и опасни?

Ще се разграничи ли правителството от коментарите на вицепремиера Валери Симеонов по отношение на колегата ни Виктор Николаев?

Журналистите от „Новините“ на NOVA осъждаме остро всеки опит за намеса в работата ни. Право на всеки журналист е да задава въпроси, свързани с дневния ред на българското общество, особено когато са неудобни за политиците.

Откровените заплахи в ефир противоречат на принципите за свобода на словото и внушават намерение за саморазправа и злоупотреба с власт“.

Писмото е подписано от Марина Стоименова, Тина Ивайлова, Гергана Тодорова, Цветомир Семов, Валерия Чанкова, Диана Димова, Мария Милкова, Десислава Георгиева, Велина Сашева, Генка Шикерова, Ивета Шилигарова, Марина Цекова, Надя Ганчева, Мария Димитрова, Деница Суруджийска, Александър Райков, Елена Гюрова, Живко Константинов, Мирослава Иванова, Надежда Узунова–Кривошиева, Яна Николова, Станимира Иванова, Иван Христов, Вероника Димитрова, Глория Николова, Илия Дафов, Християния Червенкова, Александра Тренкова, Милен Кандарашев, Галина Занева, Георги Георгиев, Марина Цекова Ненчева, Антония Шехова, Галина Никова, Лора Крумова, Нина Александрова, Красимир Боев, Мария Йотова, Любомир Бояджиев, Василена Гръбчева, Мариана Конова, Доротея Хъшовска, Ивомира Пехливанова, Владислава Тричкова, Наталия Герджикова, Александрина Аврамова, Катерина Кирилова, Златина Зехирова, Марина Малашева, Ива Софиянска-Божкова, Мариян Станков-Мон Дьо, Румен Бахов, Деян Веселинов, Богомил Грозев, Ина Гълъбова, Николай Василковски, Рада Богданова, Даниела Тренчева, Калина Влайкова, Марин Николов, Галя Щърбева, Николай Дойнов, Косара Михалкова, Христо Калоферов, Ева Костова, Златина Иванова, Методи Владимиров, Антон Събев, Момчил Минков, Красимира Кръстева, Калоян Стоев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС