POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Журналистка в принудителен отпуск след линк към лош спомен за Коби Брайънт

Колегите ѝ от „Вашингтон поуст“ я подкрепиха, почитателите на баскетболиста ѝ отправиха смъртни заплахи

Графит на Коби Брайънт и дъщеря му в Лос Анджелис се превърна в място за поклонение на  стотици почитатели на баскетболиста след смъртта му в инцидент с хеликоптер. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Журналистка в принудителен отпуск след линк към лош спомен за Коби Брайънт

Графит на Коби Брайънт и дъщеря му в Лос Анджелис се превърна в място за поклонение на стотици почитатели на баскетболиста след смъртта му в инцидент с хеликоптер. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вестник „Вашингтон поуст“ изпрати в принудителен отпуск журналистка заради неин пост в Туитър с линк към материал за разследването срещу Коби Брайънт по обвинение в изнасилване, пуснат часове след новината, че баскетболната звезда и дъщеря му са загинали, съобщава „Гардиън“.

Фелиша Сонмес публикува на 26 януари линк към статия на американското онлайн издание „Дейли бийст“ от 2016 г., в която е описан случаят от 2003 г. – Брайънт е обвинен в изнасилване от 19-годишно момиче, а делото завършва с изплащане на обезщетение на ищцата. Споделянето на линка е определено от „Вашингтон поуст“ като „лоша преценка“, което „подкопава работата на колегите ѝ“.

Вижте още: ЗАГИНА КОБИ БРАЙЪНТ, ЗВЕЗДА ОТ NBA И НОСИТЕЛ НА „ОСКАР“

Сонмес не е автор на споделената статия, озаглавена „Обезпокоителното дело за изнасилване срещу Коби Брайънт: ДНК доказателствата, историята на обвинителката и полупризнанието“. Тя не е спортен журналист, във „Вашингтон поуст“ пише за вътрешна политика. В деня, в който социалните мрежи бяха залети от постове, припомнящи върховете в кариерата на баскетболиста, публикацията ѝ бе възприета с изключителен гняв, а самата Фелиша получи смъртни заплахи от почитатели на звездата.

Сред хората, които сметнаха за неуместно припомнянето на случая, бе и Доналд Тръмп-младши, син на американския президент, който в отговор написа:

Вие, репортерите от „Вашингтон поуст“ просто не може да се спрете, нали?“.

Обвиненията от 2003 г. са отправени от 19-годишната рецепционистка на хотел в Колорадо, която твърди пред местните полицаи, че била изнасилена от спортиста в стаята му, но по-късно отказва да даде показания по повдигнатото криминално дело. Брайънт твърди, че сексът е бил по взаимно съгласие, но все пак се извинява за поведението си, ако момичето има различни виждания за инцидента от него.

Сонмес избира да се защити от нападките с втора публикация в Туитър:

До онези 10 хил. души (буквално), които коментираха или ми изпратиха имейли с обиди и смъртни заплахи – моля, отделете един момент и прочетете историята, която е написана преди повече от три години и не от мен. Всяка публична фигура трябва да бъде запомнена в своята цялост, дори да е обичана, а въпросната цялост – смущаваща. Тези хора отговарят с гняв и заплахи (на мен, която дори не съм написала статията, но я намирам за добра) и това говори много за натиска, на който са подложени тези хора, за да мълчат в подобни случаи“.

Но ръководството на „Вашингтон поуст“ заема друга позиция и в онлайн публикация главният редактор Трейси Грант съобщава за принудителния ѝ отпуск – „докато преценим дали туитовете ѝ за смъртта на Коби Брайънт нарушават политиката на изданието“. Решението предизвика критика от колегите на Сонмес във вестника. Ерик Уемпъл например твърди, че ако журналистите биват изпращани в принудителен отпуск заради туитването на истории на колегите си, то тогава целият нюзрум трябва да бъде пуснат в отпуск и изтъква, че вестникът също е отразил случая задълбочено. В изявление до началниците си гилдията на журналистите във „Вашингтон поуст“ заявява, че Сонмес е „цензурирана заради припомнянето на факт“ и критикуват вестника, че не я подкрепя предвид отправените смъртни заплахи.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС