Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Жужол, чиито вълшебства приписват на Гауди

Приносът на Жозеп Мария Жужол към красотите на Барселона дълго пренебрегвани

Пейките на преден план в парка „Гуел“ не са на Гауди, а да Жужол. - Жужол, чиито вълшебства приписват на Гауди

Пейките на преден план в парка „Гуел“ не са на Гауди, а да Жужол.

Посетителите на Барселона винаги достигат до парка Гюел, създаден от Антонио Гауди и се наслаждават на гледката към града от някоя причудлива пейка, направена от цветни тухли. За мнозина пейките в този парк са самата същност на Гауди, но всъщност те са дело на друг художник и архитект – Жозеп Мария Жужол, отбелязва „Гардиън“.

„Какво гледат туристите, идващи в парка Гюел? Произведения на Жужол – казва синът на архитекта, който също се казва Жозеп Мария. – Имам предвид, че това, което най-много им харесва от работите на Гауди, всъщност е принос на Жужол.“

Още приживе, а още повече след смъртта му влиянието на Жужол върху Гауди, пък и собствените му творби са пренебрегвани. Новият документален филм „Жужол-Гауди: двамата архитектурни гении“ от сценариста и режисьор Луис Кампо Видал ще отдаде на Жужол заслужена почит.

„Жужол е проектирал и построил някои от най-прочутите елементи от работата на Гауди – казва Кампо Видал. – Живял е в сянката му, но и сам е бил архитектурен гений, както можем да разберем и днес.“

Жозеп Мария Жужол

Жозеп Мария Жужол

Жужол е с 27 години по-млад от Гауди и двамата се срещат, когато младежът работи в културния център „Атенеум“. Гауди го кани да работи с него по издигането на жилищна сграда, поръчана от богат клиент, обяснявайки, че е замислил приказна фасада, невиждана досега.

Каса Батло

Каса Батло

Резултатът е многоцветният, подобен на змийски люспи блясък на фасадата на Каса Батло, едно от най-известните произведения на Гауди. Само че фасадата е работа най-вече на Жужол.

„Жужол внася цвят и живот в работата на Гауди“, коментира японският архитект Юджи Мориеда, автор на книга върху каталонския модернизъм.

Освен парка Гюел и Каса Батло, Жужол е съавтор и на кованите балкони на фасадата на Casa Milà, олтара на Гюел и емблемата на кулата Белесгард.

Жужол работи и самостоятелно. Част от най-добрите му работи е на 15 минути с влак от Барселона, в градчето Сант Жоан Деспи, където той издига Кулата на Кръста, Кан Негре и имението Кан Кампруби.

mare-de-deu-de-montserrat

Църквата „Света Богородица от Монсерат“ в Тарагона, проектирана от Жужол.

Негов е и проектът за великолепната Каса Бофарул в Елс Пайаресос в селската част на Тарагона, както и театро „Метропол“, модернистичен шедьовър в центъра на Тарагона, до римските развалини на този най-важен античен център на Испания.

Актьорът Джон Малкович е ценител на изкуството на Жужол още откак случайно попада в неговата Каса Планейс в Барселона.

„Бях като вцепенен пред сградата, без да зная защо. Един минувач ме попита дали се чувствам добре. Мисля, че да, отговорих му“, обяснява актьорът във филма за Жужол.

Малкович подчертава, че Жужол винаги създава нови неща с най-прости материали:

„Това не е работа за богаташи, поръчана и създадена за тях, така че е още по-интересна.“


Вижте още: ТРИУМФЪТ НА ГАУДИ 100 Г. СЛЕД СМЪРТТА

„САГРАДА ФАМИЛИЯ“, ЧОВЕКЪТ ГОСПОД

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах