Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Зимата иде! „Игра на тронове“ – поне осем сезона

Доколкото знам, Джон Сноу наистина е мъртъв, казва шефът на HBO Майкъл Ломбардо

Джон Сноу най-вероятно наистина е мъртъв и няма да се върне на екран. Поне не и в този си вид. - Зимата иде! „Игра на тронове“ – поне осем сезона

Джон Сноу най-вероятно наистина е мъртъв и няма да се върне на екран. Поне не и в този си вид.

„Игра на тронове“ вероятно ще приключи след осмия сезон. Толкова смятат да продължат сериала създателите му Дейвид Бениоф и Дан Уайс. Поне така твърди програмният директор на тв канала HBO Майкъл Ломбардо. В момента текат снимките на шестия сезон, чийто премиерен епизод ще бъде излъчен през април 2016-а.

През лятното прес турне на Асоциацията на тв критиците Ломбардо заяви, че никой от екипа не е имал намерение да завърши „Игра на тронове“ след седмия сезон. Според него споровете между HBO и продуцентите са били колко още серии имат намерение да направят продуцентите след тази цифра. През пролетта на 2015-а създателят на фентъзи сагата Джордж. Р.Р. Мартин успокои феновете, че е готов и за десет сезона.

Магическата цифра „седем“ изкристализира именно благодарение на писателя – той е планирал толкова романи от поредицата за жестокия свят на Вестерос, обитателите на който с тревога очакват настъпването на зимата, а междувременно се колят взаимно с неугасваща страст.

Първите сезони на „Игра на тронове“, който дебютира по HBO през 2010 г., съвпадаха напълно с фабулата в книгите, но от третия започнаха да се разминават. „Вината“ за това е отново на Джордж Р.Р. Мартин. Той започва да пише поредицата „Песен за огън и лед“ в средата на 90-те години. През 1996-а излиза „Игра на тронове“, който дава заглавието на целия сериал по HBO. Мартин написва следващите два тома относително бързо: през 1998-а е публикуван „Сблъсък на крале“, а през 2000-ата – „Вихър от мечове“. После процесът сякаш забуксува. Четвъртата част „Пир за врани“ беше издадена през 2005-а, а „Танц с дракони“ – още шест години по-късно.

Трепетното и дори нервно очакване на петия том донякъде беше компенсирано от излизането на сериала, който и след това неведнъж е помагал на Мартин да отбие атаките на най-нетърпеливите фенове. Писателят обясняваше, че е работел активно с продуцентите и сценаристите, като е изграждал общата сюжетна линия и се е „грижел“ за снимачния процес. Тъй че излизането на шестата книга „Ветровете на зимата“ (The Winds of Winter) постоянно се отлага и засега е насрочено за 2016 г. За радост на читателите срокът най-вероятно ще бъде спазен, тъй като самият Мартин обяви, че се е съсредоточил изцяло върху завършването на тома.

Обвързан с договори, Джордж Р.Р. Мартин бърза да завърши „Ветровете на зимата“ през 2016-а.

Обвързан с договори, Джордж Р.Р. Мартин бърза да завърши „Ветровете на зимата“ през 2016-а.

Пръст в оптимистичната прогноза имат и тв продуцентите, които вече изчерпаха събитията в издадените до този момент книги, а в петия сезон дори се принудиха да посегнат и на неиздадения все още том „Ветровете на зимата“. Дейвид Бениоф и Дан Уайс очевидно висят на главата на Джордж. Р.Р. Мартин, а притиснат от срокове и договори, на него не му остава нищо друго, освен да побърза.

Кога и как ще завърши сериалът, все още никой не знае. Продуцентите настояват за осем сезона, надявайки се, че Мартин ще успее да напише до 2018-а „Сън за пролет“ (A Dream of Spring).

Шефовете на HBO са уверени, че сериалът ще жъне успехи и в бъдеще: финалът на петия сезон беше гледан в САЩ от 8 млн. души – три пъти повече от първия, пилотен епизод през 2010-а (2,22 млн. зрители). Отзивите на критиците също са повече от позитивни – от втория сезон насам общият рейтинг на поредицата в портала Metacritic не пада под 90 процента. Да не говорим за култовия статут на самия сериал „Игра на тронове“, който стана символ на новия тип телевизия.

Дори възмущението на зрителите от честата смърт сред главните герои се отразява положително на поредицата. Убийството на Джон Сноу превърна актьора Кит Харингтън в истинска звезда, а дебатът дали персонажът му ще оживее или не дълго занимаваше социалните мрежи, популярните и специализираните медии.

Майкъл Ломбардо с недомлъвки сякаш потвърди окончателната смърт на Джон Сноу: „Всичко, което съм виждал, слушал и чел, говори, че Джон Сноу наистина е мъртъв“.

И все пак програмният директор на HBO даде на феновете на сериала искрица надежда. Той не изключи вероятността, ако „Игра на тронове“ наистина приключи след осмия сезон, тв каналът да заснеме предисторията на героите. Тук всичко зависи от Дейвид Бениоф и Дан Уайс, а те все още не са водили с Ломбардо преговори по тази тема.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах