Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Зимата идва. Войната във Вестерос се задава

Първият епизод в новия сезон на „Игра на тронове“ подготвя почвата за много динамика

Джуджето Тирион отново е забулено в алкохолна омая. - Зимата идва. Войната във Вестерос се задава

Джуджето Тирион отново е забулено в алкохолна омая.

Зимата идва. Тези думи ни преследват още от първия сезон на сериала „Игра на тронове“ (а ако сме чели оригиналните книги на Джордж Мартин „Песен за огън и лед“ – и от доста по-отдавна). Дългоочакваният нов, пети сезон е вече факт – в 4 часа сутринта в нощта на неделя срещу понеделник (българско време) НВО излъчиха по целия свят пилотният епизод от сезона. А той обещава много. Внимание – в този текст има части от съдържанието на серията.

Четвърти сезон ни остави във Вестерос, докато Ланистърови измираха като мухи. Крал Джофри бе отровен на собствената си сватба, а джуджето Тирион, обвинен за убийството му, избяга от Кралски чертог, но преди това лично уби баща си, страховитият Тивин, и доскорошната си любовница Шае. Старките просто бяха неутрализирани – избити или разединени, а Денерис, Майката на драконите, започна да се учи как се управлява.

Сега един от най-магнетичните персонажи в „Игра на тронове“, Тирион, вече е отвъд морето, повръщащ и пиян, заедно с странния евнух Варис. Това, което се вижда в първия епизод, е опит на Варис за установяване на неочаквана връзка между двамата – като евнухът прави онова, в което е най-добър, не признава скритите си цели. И все пак убеждава джуджето, че трябва да спаси Седемте кралства, насочвайки се към Денерис Таргариен.

Самата тя, с новопридобитата си власт в поредния завзет град, все повече и повече затъва в опитите си да управлява със здрава ръка и състрадателно. Драконите ѝ, оковани в мрачно подземие, обаче са все още неконтролируеми. Кралицата на драконите без дракони не е кралица, разбира Денерис, а така няма как да овладее Железния трон, към който се е устремила.

got

Жрицата на крал Станис, Мелисандра, с факла пред кладата на Вала.

Манс Райдър и Джон Сноу ни пренасят сред мразовитите ветрове на Вала. Там крал Станис, също воден към стремежа си да управлява Кралски чертог, се опитва да вземе на своя страна могъщата армия на диваците, водена от Манс. Кралят отвъд Вала, както се нарича той, обаче няма да подгъне коляно и е заплашен от най-страшното, което може да споходи северняците – да бъде изгорен жив.

Първият епизод от петия сезон видимо не е най-драматичния, който сме виждали, но сценарият изглежда по-остър отвсякога. Серията е изпипана до най-малките детайли на сюжета и подготвя сцената за много динамика, предателства и брутални размествания на политиката в света на Вестерос и отвъд. А това е нещо, което знаем, че се удава на Джордж Мартин и създателите на сериала, така че ни остава само с нетърпение да видим какво предстои.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС