Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Зимата на майсторите в Двореца

Националната галерия отбелязва Белия сезон с 50 творби от фондовете си

Златю Бояджиев „Сватба в Брезово“ - Зимата на майсторите в Двореца

Златю Бояджиев „Сватба в Брезово“

Тази година зимата не се представя в най-добрата си светлина. Но всеки софиянец или гостенин на столицата, на когото му липсват студа, снега, меланхолията или празничното настроение, които вървят с този сезон, може да посети изложбата „Бяло: Зимата в колекцията на Националната галерия“.

Никола Танев, „Старият театър“

В две от залите на бившия царски дворец са подредени над 50 картини на български майстори на пейзажа. Представени са и две жанрови сцени – „Зимен празник“ на Ради Неделчев и „Сватба в Брезово“ на Златю Бояджиев, колкото да се види, че и ние можем да се отдаваме на масови веселие на открито, въпреки студа.

Петър Урумов, „Гробища“

Повечето автори се вглеждат в дискретния природен чар на сезона с пастелните монохромни пейзажи – заспалите полета, голите дървета, които с малко скреж по клоните излизат от обичайното зимно униние, побелелите градски покриви и някой друг самотен, неохотен пътник в снега.

Най-ранната картина е на Асен Белковски от 1899 г., а най-късната – на Никола Николов от 1985 г. Избрани са представители на класическата, модерната и съвременната българска живопис, които работят в различни стилове и направления.

Асен Белковски, „Зима“

Сред авторите имената се открояват имената на Ярослав Вешин, Асен Белковски, Александър Божинов, Борис Денев, Никола Петров, Сирак Скитник, Атанас Михов, Васил Стоилов, Никола Танев, Ненко Балкански, Здравко Александров, Златю Бояджиев, Милко Божков, Никифор Цонев, Ради Неделчев и други.

Изложбата ще остане в залите на Двореца до 20 март.

Никола Цонев, „Зима в Русе“

Никола Петров, „Зима в София“

Милко Божков, „Януари“

Константин Трингов, „Градски пейзаж“

Христо Станчев, „Зима – Рила“

Сирак Скитник, „Скреж“

Васил Стоилов, „Зима”

Иван Ангелов, „Зима“

Йосиф Питер, „Селянин сред зимен пейзаж“

Ради Неделчев, „Зимен празник“

Никола Танев, „Зима в Княжево“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg