Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Зимен сън в културата, но „мечките“ не спят

Кой, къде и кога излиза на сцена в първите дни на 2017-а

Трима актьори с две представления в един ден – Вергов, Карамазов и Бахаров на сцената на Сатирата. - Зимен сън в културата, но „мечките“ не спят

Трима актьори с две представления в един ден – Вергов, Карамазов и Бахаров на сцената на Сатирата.

Празниците отминаха, върнахме се на работа, а културата предстои да се събуди от краткия си зимен сън. Афишът от събития в първата седмица на 2017-а е оскъден – малко музика, малко поезия, но пък доста театър. И ако част от сцените отварят за зрители чак от понеделник, на друга ще ври и кипи – на Сатирата например, където за две представления на „Спанак с картофи“ излизат „Трите мечки“ – Карамазов, Бахаров и Вергов. В поредица от прожекции пък ще гледаме на голям екран „Лешникотрошачката“ на Кралския балет в Лондон. А за почитателите на киното масово вече върви големият фаворит на предстоящите Оскари La La Land, а може да се види и новият филм на Уди Алън.

Предлагаме ви селекция от културните събития, които може да бъдат посетени от днес до неделя в София.

Театър

По-голямата част от столичните театри продължават зимната си ваканция до неделя. Не всички обаче. Първенец по активност в първата седмица от 2017-а са от Театър „199“ – те започват с представления от първия работен ден, всяко от 19,30 часа.

Във вторник можем да гледаме постановката на Тея Сугарева „Пробен срок“. Ден по-късно, в сряда, на сцената е „Театър, любов моя“, на Касиел Ноа Ашер, по текст на Валери Петров.

А в четвъртък Васил Михайлов и Стефка Янорова излизат за спектакъла „Брудершафт“. В петък се играе едно от най-старите представления на Явор Гърдев – „Старицата от Калкута“.

Уикендът е посветен на класически пиеси – в събота можем да гледаме „Рибарят и неговата душа“, по Оскар Уайлд, постановка на Мариус Куркински, а в неделя на сцената е „Вечерен акт“ по Чехов, на режисьора Съни Сънински.

„Брудершафт“

„Брудершафт“

Най-големият театър в България, Народния, възстановява афиша си в събота – със следобедно представление от 16 часа на „Добри хора“, на Камерната сцена. От 19 часа в неделя едновременно ще се играят „Почивен ден“ на Камен Донев и „Рицар на светия дух“ на Маргарита Младенова, съответно на Голяма и Камерна сцена.

В салона на Сатиричния театър можем да влезем в неделя – тогава там се играят две представления на „Спанак с картофи“. От 16,30 и 19,30 на Голямата сцена излизат „Трите мечки“ – Юлиан Вергов, Захари Бахаров и Владимир Карамазов, по текста на Золтан Егреши и под режисурата на Богдан Петканин.

Варианти предлага и театър „Възраждане“, отново за уикенда. От 19 часа в събота и неделя се играят съответно „Извън Земно“, на млади български творци (драматург – Иван Димитров, режисьор – Васил Дуев) и „Ало, ало“, театрална адаптация по едноименния сериал.

Сцената предлага и няколко възможности за най-малките. По две представления (от 11,00 и от 12,30 часа) в събота се играе „Ян Бибиян и дяволчето Фют“, а в неделя – „Джуджето Дългоноско“.

Театър за деца предлага и Младежкият. От 11 часа в неделя там има представление на „Алиса в Страната на чудесата“ – сценичен вариант и режисура Анастасия Събева и сценография и костюми на Свила Величкова.

Деца и възрастни пък могат да се докоснат и до магията на Кралския балет в Лондон. В специални прожекции в кината „Арена“ на 4, 7 и 8 януари ще бъде показана продукцията на Питър Райт на „Лешникотрошачката“ (по Е.Т.А. Хофман и с музиката на Пьотр Илич Чайковски). В сряда (4 януари) балетът ще бъде излъчен в „Арена Младост“ и „Арена Запад“ от 19 часа, на 7-и в „Арена Delux Bulgaria Mall“ и „Арена The Mall“ от 18 часа, а на 8-и – в „Арена Младост“ и „Арена Запад“ от 16 часа.

„Лешникотрошачката“

„Лешникотрошачката“

Музика и кино

Музикалната програма, за разлика от театралната, е значително по-бедна. За любителите на класическата музика все пак има едно предложение – на 7-и януари от 19,30 часа в камерната зала на комплекс „България“ излизат за концерт Квартет „Консоне“, които предлагат класически и ранно-романтичен репертоар.

Що се отнася до киното – от няколко дни по кината върви мюзикълът La La Land с Ема Стоун и Райън Гослинг, един от големите фаворити на предстоящите Оскари. Филмът на Деймиън Шазел вече спечели куп награди, а сайтът-генератор на критически мнения „Метакритик“ му отрежда 92 точки от максимални 100.

Вижте още: ТРА-ЛА-ЛАНДИЯ СРЕЩУ МАСОВИЯ ВКУС

Новият филм на Уди Алън, Café Society, също може да се види – но не и в моловете и с доста по-ограничен брой прожекции. Продукцията с участието на Джеси Айзънбърг и Кристен Стюарт се прожектира в „Люмиер“, „Одеон“, Euro Cinema и Културен център Г-8.

Поезия и чай

За почитателите на книгите също няма много събития. Приятно обаче изглежда ще е в петък вечер в БарДак от 20 часа, когато ще се проведе „Бели стихове за черни дни“, литературно четене, съчетано с дарк уейв концерт. Свои работи ще четат Ани Стоева, Мартин Колев, Кристина Янкулова, Бистра Величкова, Росен Карамфилов, Десислава Кирязова, Йоана Мирчева, Златина Димитрова, Гергана Панчева, Александър Байтошев и Иван Димитров, а музикалната атмосфера ще разчита на „На червено“ и Gare Terminus.

Но, разбира се, винаги стои и вариантът за четене на чаша чай в Литературен клуб „Перото“ – в седмица без културни събития, там ще е кротко, спокойно и, както винаги, книжно.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах