Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Зимни мечти“ на Чайковски с Радиосимфониците

Свирят още Концерт за пиано и оркестър № 1 на Рахманинов и „Мечти“ на Скрябин

Написването на „Зимни мечти“ е коствало на Чайковски повече труд и страдания, отколкото всяка друга негова творба. - „Зимни мечти“ на Чайковски с Радиосимфониците

Написването на „Зимни мечти“ е коствало на Чайковски повече труд и страдания, отколкото всяка друга негова творба.

Първото значимо произведение на Чайковски ще прозвучи в концерт на Симфоничния оркестър на БНР на 26 януари в столичната зала „България“. Публиката ще чуе Симфония № 1, наречена „Зимни мечти“, написана през 1866 г., когато композиторът става професор в Московската консерватория.

Братът на Чайковски – Модест – твърди, че написването на „Зимни мечти“ е коствало на композитора повече труд и страдания, отколкото всяка друга негова творба. Първите ѝ две представяния са приети хладно от публиката. Чайковски е силно разочарован. Петнадесет години по-късно авторът я преработва и втората ѝ премиера минава с успех.

„Зимни мечти“ винаги е била посочвана от композитора за едно от любимите му произведения. Близо 20 години след създаването ѝ Чайковски споделя, че макар и незряла в някои отношения, счита тази творба за по-богата като съдържание от много от по-зрелите си  композиции.

Произведението е посветено на Николай Рубинщайн, пианист, по-малък брат на близкия приятел на Чайковски Антон Рубинщайн.

Концертът на Радиосимфониците ще бъде начело с главния им диригент, руснака Марк Кадин. В програмата той е избрал и друго интересно произведение: Концерт за пиано и оркестър № 1 от Сергей Рахманинов.

Композиторът пише тази творба едва 17-18 годишен. По думите на Бари Мартин, „първият концерт на Рахманинов е не само забележително постижение за седемнадесетгодишна възраст, а е творчество, което може да стои на собствените си крака и да бъде оценявано според собствените му заслуги“. Рахманинов посвещава този концерт на Александър Зилоти – известен пианист, диригент и ученик на Лист – изиграл важна роля в развитието му.

Третото произведение в програмата е Прелюдия за оркестър „Мечти“ от Александър Скрябин.

Солист в концерта ще бъде руската пианистка Екатерина Мечетина, която ще свири за първи път у нас. Мечетина изнася първия си самостоятелен концерт на 10, а на 12 вече прави турне в Япония, където само за месец изнася 15 солови концерта. Лауреат е на международни конкурси като „Премия на Моцарт“ (Верона, Италия), печели първа награда и на Световния конкурс на пианистите (Синсинати, САЩ).

Входът за концерта е свободен за ученици от музикалните училища и за студенти от НМА „Панчо Владигеров“, АМТИИ – Пловдив, Департамент „Музика“ на НБУ и специалност „Музика“ във ФНПП на СУ „Св. Климент Охридски“ срещу ученическа или студентска карта.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах