Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Златен кукер” събира аниматори от цял свят в София

Рисувани и анимирани филми от екзотични страни в тазгодишната програма на фестивала

Стопкадър от заставката на 11-ото издание на фестивала „Златен кукер“ - „Златен кукер” събира аниматори от цял свят в София

Стопкадър от заставката на 11-ото издание на фестивала „Златен кукер“

С майсторски клас за аниматори, проведен от Мая Бочева, започва 11-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер“ в София, съобщиха организаторите му. Днес в Националния студентски дом на площад „Народно събрание” започва шестдневната програма на форума.

Ще бъдат показани 217 филма от 97 страни, селектирани сред 2241 изпратени произведения. Музикално видео от Ямайка с изпълнение на националния химн на древен език, детска анимация за смел червей, който успява да избяга от пиле, заснета в Тайван, италиански филм за „обратната еволюция”, която причинява глобалното затопляне – това е малка част от заявилите участие творби. В програмата има филми на аниматори от Казахстан, Израел, Иран, Китай, Япония, Русия, цяла Европа, САЩ и Австралия.

Предстоят прожекции на най-добрите европейски и световни филми, майсторски класове, анимационни работилници, изложби, конкурси и чествания на годишнини на доайени на българската анимация. Директорката на фестивала Надежда Славова твърди, че въпреки ситуацията с коронавирусната криза, събитието отново ще гостува на няколко различни български града след финала му в София.

Първото издание на „Златен кукер” е през октомври 2010 г. Провежда се всяка пролет през май. Тази година датата беше преместена заради пандемията от COVID-19. МФАФ „Златен кукер” играе ключова роля в анимационната индустрия като цяло, тъй като се организира от аниматори – от анимационното студио „Анимарт” и Българската асоциация на независимите художници ниматори (БАНХА) „Пройко Пройков”.

Ежегодно фестивалът присъжда множество награди: Гран При „Златен Кукер” за най-добър анимационен филм, Специална награда на името на „Пройко Пройков”, награда за най-добър ултра-кратък анимационен филм (около 1 мин.), награда за най-добър късометражен филм (до 10 мин. и до 45 мин.), награда за най-добър пълнометражен филм (над 45 мин.), награда за най-добър студентски анимационен филм, награда за най-добър детски анимационен филм, награда за най-добър епизод от тв сериал, награда за най-добър анимационен еко филм, награда за най-добър музикален филм и награда за най-добър рекламен анимационен филм. Миналата година голямата награда беше връчена на филма „Откраднатата принцеса” на режисьора Олег Маламуж от Украйна.

Статуетките на двете големи награди на фестивала тази година. Снимка: МФАФ „Златен кукер“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg