Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Златен лъв“ от Венецианското биенале за скулптура на трагизма и пърформанс на поезията

Награда за цялостно творчество за Катарина Фрич и Сесилия Викуня

Скулптурата „Петел“ на Катарина Фрич в Националната художествена галерия във Вашингтон, САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Златен лъв“ от Венецианското биенале за скулптура на трагизма и пърформанс на поезията

Скулптурата „Петел“ на Катарина Фрич в Националната художествена галерия във Вашингтон, САЩ. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската скулпторка Катарина Фрич и чилийската поетеса и художничка Сесилия Викуня ще получат „Златен лъв“ за цялостно творчество на Биеналето във Венеция. Наградите ще им бъдат връчени на церемонията по откриването на арт форума на 23 април, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

„Златен лъв“ за цялостно творчество обикновено се дава на творци, които са в края или поне в средата на кариерния си път, тъй като отличието се счита за най-голямото признание за работата му през годините, отбелязва „Артнет Нюз“. Обикновено статуетката се присъжда само на един творец, но за пръв път от 2013 г. отличието ще бъде поделено.

Двете лауреатки са били избрани от Чечилия Алемани, куратор на тазгодишната изложба на венецианското Биенале (23 април – 27 ноември), чиято тема е „Млякото на мечтите“.

„Приносът на Фрич за съвременното изкуство, особено в скулптурата, е несравним – казва Алемани в изявление. – Тя създава фигуративни творби, които са едновременно хиперреалистични и чудновати: реплики на ежедневни вещи, животни, хора, достоверно предадени във всеки свой детайл, но превърнати в нереални привидения.“

Алемани описва и първия път, в който вижда на живо творба на Фрич – това се случва на Биеналето от 1999 г., курирано от Харалд Зееман:

„Огромното произведение заемаше основната зала в Централния павилион и бе озаглавено „Кралят на плъховете“, обезспокоителна скулптура, в която група гигантски гризачи се е струпала в кръг, като в някакъв странен магически ритуал.“

Скулптурата е вдъхновена от първото посещение на Фрич в Ню Йорк през 80-те, разказва авторката:

„СПИН-ът се бе превърнал в трагична реалност и цялостната атмосфера в света на изкуството бе минорна“.

Викуня е художник и поетеса, посветена на мисията да запази за идните поколения творбите на много латиноамерикански писатели. Тя превежда, редактира и се грижи за издаването на антологии със стихове, които без нейните усилия вероятно щяха да изпаднат в забвение, обосновава се кураторката Алемани.

„Викуня е и активист, който отдавна се бори за правата на местното население на Чили и останалата част на Латинска Америка – допълва тя. – В света на визуалното изкуство, работата ѝ се изразява в картини и пърформанси. Артистичният ѝ начин на изразяване е построен около дълбокото възхищение от традициите на местните хора.“

„Вярвам, че изкуството и нашето собствено съзнание играят роля в спешната необходимост да загърбим насилието и унищожението и да спасим околната ни среда от заплашващия я колапс“, казва чилийката в изявление.

България ще вземе участие в тазгодишното Биенале. Страната ни ще бъде представена от Михаил Михайлов и проекта му „Ето къде си“ с куратор Ирина Баткова. Произведението на Михайлов представлява комбинация от рисунки, видеопърформанс и геометрични конструкции, подобни на мебели, но без утилитарно предназначение.

Вижте още: БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ 2022: БОКЛУКЪТ КАТО СЛЕДА ОТ ТЪРСЕНЕТО НА СМИСЪЛ 

Кураторите на украинския павилион на Венецианското Биенале съобщиха, че са възобновили работата над проекта си и ще представят Украйна на 59-ото издание на форума. Екипът на Украйна е успял да евакуира от Киев фрагменти от работата на Павел Маков „Фонтанът на изтощението”, който е централен елемент от украинския павилион тази година. Останалата част от проекта ще бъде възпроизведена във Венеция.

„В такива времена присъствието на Украйна на тази изложба е по-важно от всякога. Когато Русия отрича самото право на съществуване на нашата култура, ние сме длъжни да демонстрираме пред света нашите достижения”, заявяват кураторите на павилиона на Украйна Мария Ланко, Елизавета Герман и Борис Филоненко.

РУСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ ОТКАЗВАТ ДА УЧАСТВАТ В БИЕНАЛЕТО ВЪВ ВЕНЕЦИЯ КАТО ПРОТЕСТ СРЕЩУ ВОЙНАТА

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах