Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Златен лъв“ за издателство „Факел“. Най-значима книга – „Калуня-каля“

Овации посмъртно за автора Георги Божинов

"Калуня-каля" на Георги Божинов е откритие на писателя Деян Енев. - „Златен лъв“ за издателство „Факел“. Най-значима книга – „Калуня-каля“

"Калуня-каля" на Георги Божинов е откритие на писателя Деян Енев.

Издателство „Факел Експрес“ получи голямата награда „Златен лъв“ за „Избрани произведения“ на Даниил Хармс. Асоциация „Българска книга“ обявиха носителя на приза в Ден Четвърти на Международния панаир на книгата на тържествена церемония в зала 5 на НДК.  

Аргументът на АБК да даде „Златен лъв“ на „Избрано“ от Даниил Хармс гласи: „За яркото представяне на емблематичния за модерната мисловност автор, съчетало блестящ преводачески екип и визуална естетика, която по неповторим начин интерпретира неговото творчество“.

Журито, определило най-доброто издание на годината, бе в състав проф. Виктор Паунов, проф. Кирил Гогов, Ангел Игов, Марин Бодаков, Рада Шарланджиева, Стойко Василев и Федя Филкова.

Другите отличници, получили номинация, са АИ „Проф. Марин Дринов“ за „Енциклопедия „българско Възраждане“, т.1, с редактор Румяна Дамянова, изд. „Парадокс“ за „Цветя от края на 80-те. БГ рок – история, поезия“ от Румен Янев и Емил Братанов, изд. „Жанет 45“ за „Тънка книжка“ на Екатерина Йосифова (за великолепната поезия в рядко срещан синхрон с художественото оформление); за „Балканският човек“, т.1 на Йордан Велчев (за уникалния първи том от 3-томната поредица. Един монументален жанрово-синкретичен труд, посветен на балканската култура и сложния диалог между нейните различни културно-исторически и нарадопсихологически пластове); за поредицата „Кратки разкази завинаги“ (за представяне на най-високите съвременни постижения на световната литература в жанра на кратката проза).

„Жанет 45“ получиха специална награда „за динамичната културна политика в представянето на цялото жанрово многообразие на съвременната българска литература в контекста на образците на световната литература“.

Журналистическо жури определи „Калуня-каля“ на Георги Божинов за издателски проект („Хермес“) с най-голяма обществена значимост през 2014 г.

В комисията, определила събитието на годината, влизат журналисти, които отразяват книжния сектор – Аглика Георгиева, Александър Кръстев, Георги Ангелов, Гриша Атанасов, Петър Величков, Пепа Йорданова, Христо Блажев.

Номинация получиха изд. „Изток – Запад“ за „Живот в огъня“ от Марина Цветаева (за нов прочит на поезията й), „Издателство за поезия Да“ за поетичната му поредица (която представя по един прекрасен начин наши  и чужди поети), изд. „Парадокс“ за книгата „Цветя от края на 80-те. БГ рок – история, поезия“ от Румен Янев и Емил Братанов (за впечатляващо представяне на епохата в българската култура) и изд. „Сиела“ за „Там, където беше погребан Орфей“ от Илия Троянов и фотограф Кристиан Мурбек (за представянето на една друга България).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg