Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

„Златен лъв“ за първия превод на български на Витрувий за архитектурата

Асоциация „Българска книга“ отличи „Един ден в музея“ за „издателски проект с най-голяма обществена значимост“

Красимира Деспотова от „Кибеа“ с книгата призьор и статуетката „Златен лъв“. Снимка: АБК - „Златен лъв“ за първия превод на български на Витрувий за архитектурата

Красимира Деспотова от „Кибеа“ с книгата призьор и статуетката „Златен лъв“. Снимка: АБК

Издателствата „Кибеа“ и „Точица“ са удостоени с наградата „Златен лъв“ на Асоциация „Българска книга“ за 2021 г. Призовете бяха връчени днес без церемония заради пандемичните ограничения, в рамките на Литературния фестивал, от председателката на АБК Десислава Алексиева в празничния контекст на Коледния панаир на книгата в НДК. Другата седмица също на затворена церемония ще бъдат раздадени и грамотите на номинираните. 

„За архитектурата“ от Марк Витрувий Полион на издателство „Кибеа“ печели „Златен лъв 2021“ в категорията „най-добър издателски проект“. Статуетката се присъжда за първия превод от латински на труда на древноримския архитект и инженер Витрувий от Елена Йонкова и първо издание на текст с основополагащ принос за развитието на архитектурата и на другите изкуства. Изданието е избрано сред 42 книги, предложени от членове на АБК и издадени в периода декември 2020 – ноември 2021 г. Наградата е определена след дискусия от експертно жури в състав: проф. д-р Веселина Вълканова, проф. Андреана Ефтимова, проф. Милена Кирова, проф. Виктор Паунов и Веселина Райжекова.

Номинации в тази категория са имали издателство „Парадокс“ за „Дълбините на въображението. Приказки от един суфи“ от Ахмед Хилми и Филибелията, издателство „Колибри“ за „Полувековна България, 1878-1928. Илюстрован юбилеен албум“, фототипно издание, посветено на годишнината от смъртта на Иван Вазов, издателство „Колибри“ за „Поезия“ от Франце Прешерн, издателство „Жанет 45“ за „Вирхов блус“ от Мария Вирхов, както и издателство „Ентусиаст“ за „Виола“ от Сотир Гелев и Пенко Гелев. Всички те ще получат грамоти.

Наградата „Златен лъв“ за „издателски проект с най-голяма обществена значимост“ се присъжда на издателство „Точица“ за книгата „Един ден в музея“ на Тодор Петев, Зорница Христова и Сияна Захариева. В тази категория се отличават издания, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес. Книгата – забавен пътеводител за деца и родители из софийските музеи – е създадена с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столичната община.

Авторите на книгата „Един ден в музея“ на издателство „Точица“. Снимка: АБК

Номинации за тази категория имат „Смелостта за истината“ от Мишел Фуко на издателство „Критика и хуманизъм“, „Кухата сърцевина на живота“ от Цочо Бояджиев на издателство за поезия „ДА“, „Чувствителният разказвач“ от Олга Токарчук на издателство ICU, „Творения“ от Велимир Хлебников на издателство „Факел Експрес“, „На конци. 1968. Една действителна история“ с текст и рисунки от Веселин Праматаров на издателство „Кибеа“, „Не се наказва вината, а куража“ от Илия Бешков на издателство „Изток-Запад“, „Към езерото“ от Капка Касабова на издателство „Жанет 45“, „Прекъсване на Самсара“ от Елена Алексиева на издателство „Жанет 45“, „История на българското изобразително изкуство“ от Кирил Кръстев на издателство „Лист“, „Вирхов блус“, стихосбирка на Мария Вирхов, на издателство „Жанет 45“, „Между надеждата и страха. История на ваксините и на човешкия имунитет“ от проф. Майкъл Кинч на издателство „Сиела и „Енциклопедия България“ на Научно-информационния център „Българска енциклопедия“ на Българската академия на науките. Всички те ще бъдат отличени с грамоти.

Журито, номинирало и определило наградените в тази категория, се състои от журналисти в областта на културата и тази година е в състав: Силвия Чолева, Иван Кулеков, Николай Колев, Силвия Недкова и Даниел Ненчев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах