Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Златен орел след Сребърния лъв за Кончаловски 

„Рай“ не стигна до номинация за Оскар, но прибра куп награди на руската Киноакадемия

Андрей Кончаловски и съпругата му Юлия Висоцка. Снимка: ЕПА/БНЕС - Златен орел след Сребърния лъв за Кончаловски 

Андрей Кончаловски и съпругата му Юлия Висоцка. Снимка: ЕПА/БНЕС

Голямата награда „Златен орел“ за най-добър филм на 2016 година на Националната академии киноизкуство и науки на Русия бе присъдена на Андрей Кончаловски за неговия военен филм „Рай“. Творбата бе руското предложение за чуждоезичен Оскар, влезе в краткия списък, но не успя да се пребори за номинация.

На церемония по връчването на отличията, състояла се на територията на „Мосфилм“, Кончаловски подчерта, че награждаването съвпада с Деня на памет за жертвите на Холокоста.

„Надявам се, че нашият филм в някаква степен ще има своя принос това никога да не бъде забравено“, отбеляза 79-годишният режисьор.

Кончаловски получи и „Орел“ за режисура, а жена му Юлия Висоцка бе удостоена от журито с титлата „най-добра актриса“.

„Рай“ събра многобройни положителни критически отзиви по света: през есента филмът получи и „Сребърен лъв“ на 73-ия Венециански кинофестивал.

Действието в „Рай“ се развива в немски концентрационен лагер по време на Втората световна война. В руско-германския филм се пресичат съдбите на трима души: руската имигрантка Олга – участничка във френската съпротива, французинът-колаборационист Жюл и германецът Хелмут, високопоставен офицер от СС.

„Златен орел“ се присъжда от Националната академия за филмови изкуства и науки на Русия от 2002 г. насам. По-голямата част от призьорите са филми, произведени в Русия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС