Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Златен прах от кабаре във Военния клуб

Носталгия и сатира с Людмил Ангелов, Ина Кънчева и Ицко Финци в първия концерт от фестивала „Пиано Екстраваганца“

Овации за Ина Кънчева, Людмил Ангелов и Ицхак Финци във Военния клуб. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Златен прах от кабаре във Военния клуб

Овации за Ина Кънчева, Людмил Ангелов и Ицхак Финци във Военния клуб. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

От годините на прочутите кабарета в Париж и Берлин е изтекъл повече от един век, духът и значението на онези нощни заведения са си отишли – останали са само песните, с безгрижието, лиричността, остротата, драматизма, а понякога и със злободневието, създавани от големи композитори и поети. В петък вечерта Людмил Ангелов, Ина Кънчева и Ицхак Финци възкресиха чара на онова време в столичния Военен клуб с носталгичен музикално-сатиричен спектакъл, наречен „Огледалото“.

Пианистът, певицата и комикът върнаха публиката в атмосферата от картините на Тулуз Лотрек, с музиката на Ерик Сати, Курт Вайл, Уилям Болкъм, Стивън Зондхайм и Самуел Барбър. Направиха го не на сцената в голямата зала на Военния клуб, а в дъното ѝ, край голямото старо огледало, в обстановката на привиден артистичен безпорядък от 20-те години. Зоната на артистите бе „очертана“ от килим, посипан със златисти конфети, на който всеки един от тримата си имаше свое място, декорирано с необходимите за шоуто аксесоари.

Ицхак Финци бе не просто конферансие, актьорът още преди началото бе сред публиката, влизаща с чаши френско с „магия“ на дъното – светеща в червено лампичка, може би алюзия за Плас Пигал, квартала с червените фенери в Париж, в близост до най-прочутото кабаре, „Мулен Руж“. Финци бе подготвил цял арсенал от музикални инструменти и остроумия, които представяше с пристъп на вдъхновение във всяка пауза между изпълненията на Людмил Ангелов и Ина Кънчева. И уж просто четеше текстовете на предстоящите песни, но в негово изпълнение те се превръщаха в поезия. Трогателни и шеговити бяха и включванията му с цигулката, с триола и с още необичайни „свирки“.

В шегите на Ицхак Финци винаги има малко тъга. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ина Кънчева и Людмил Ангелов трудно запазваха самообладание на историите на Финци. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Ина Кънчева е оперна певица, тя обаче съумя да се впише в стилистиката на шансона, напомняйки с драматичните си жестове на звезди като Марлене Дитрих. Кънчева показа отлична дикция в изпълнението на песни, подбрани съобразно натюрела ѝ. Людмил Ангелов също бе впечатляващ в това различно амплоа – с усет към джаза, изпълненията му бяха ефектни, но и дискретни.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Людмил Ангелов и Ина Кънчева. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Натюрморт с цигулката на Ицко Финци. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Огледало – кабаре и други истории“ бе красиво и нестандартно начало на фестивала „Пиано Екстраваганца“, а и извънредно, тъй като е част от официалната програма за Председателството на Съвета на ЕС. Следващите концерти от фестивала ще продължат през септември.

Вижте още: ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ: БЪЛГАРСКИТЕ ТВОРЦИ СА НА СВЕТОВНО НИВО, ВСЕ ОЩЕ

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg