Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Златен скункс за строителите на съвременна Сердика

Но поне сменят керемидите на църквата „Света Петка“ (снимки)

Оригиналните плочи до Северния вход на обекта са запазени, засега. Снимки: Авторът - Златен скункс за строителите на съвременна Сердика

Оригиналните плочи до Северния вход на обекта са запазени, засега. Снимки: Авторът

През последните десет дни редовно следяхме дали Министерството от културата ще изпълнят обещанието си да няма арки и да снижат някои от най-високите зидове, вдигнати над античните руини на Ларгото в центъра на София. Да и не. Отказаха се от арките, но зидовете си стърчат, а на отделни места дори продължиха да растат.

Днес водещата снимка е от входа откъм джамията – това е единствената гледна точка, от която обектът изглежда добре. Защото близкият план е доминиран от истински, обработени от вековете, а не от флексове, каменни плочи. Все пак, ако се вгледате в тухлената стена вляво, ще забележи в далечния й край един работник с червен потник (всъщност елек), който продължава да реди тухли. А нататък, където не се вижда, е още по-грозно и бутафорно. Толкова за обещанията от това министерство, ако бяхме „Господари не ефира“, щяхме да раздаваме златни скунксове.

За финал една добра дума за същото арт ведомство – отпуснати са пари за ремонт на покрива на църквата „Света Петка“, съседна на римските руини. От днес работници поставят допълнителна изолация и ще подменят изпочупените керемиди. Друг въпрос е защо сега – на прага на зимата, след като нуждата от ремонт бе видна отдавна.

Но по-добре късно, отколкото никога.

Ето докъде бяха докарали руините на Сердика в днешния Ден 11 от напразното обещание на Боил Банов:

1

3

6

А ето и добрата новина – новите керемиди на „Света Петка“:

4

5

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg