Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Златен век“ за Александрина Пендачанска и Васил Найденов

Обявиха носителите на най-високото отличие в културата, церемонията - наесен

Наградата „Златен век“ - огърлие. Снимка: Министерство на културата - „Златен век“ за Александрина Пендачанска и Васил Найденов

Наградата „Златен век“ - огърлие. Снимка: Министерство на културата

Александрина Пендачанска, Милена Моллова, Минчо Минчев, Йордан Дафов и Васил Найденов ще бъдат удостоени с най-високото отличие в културата – „Златен век” – огърлие по случай 24 май, съобщиха от Министерството на културата. Заради коронавируса церемонията по награждаването е отложена за есента.

Седемдесет и двама творци и културни дейци ще получат „Златен век“ в различните му степени, както и грамоти за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.

„Златен век” – звезда и парична премия ще получат писателят Трендафил Василев, певицата Мими Николова, директорката на Национален музей „Васил Левски” в Карлово Дора Чаушева, телевизионният водещ Петър Вучков, проф. Атанас Славчев, проф. Христо Йоцов, проф. Йордан Гошев, музикантите Недко Трошанов, Любомир Денев, хореографката Мила Искренова, както и Маргарита Димитрова от фондация „Аполония”.

Почетен знак „Златен век“ – златен „Печат на Цар Симеон Велики“, се присъждат на писателите Илко Минев и Георги Ангелов, актрисата Станка Калчева, хореографите Светлин Ивелинов и Йордан Станимиров, кинорежисьорката и сценарист Галина Кралева, скулпторът Димитър Илиев, поетът и художник Димитър Пейчев, музикантът Емануил Иванов, ръководителката на формация „Бон-Бон“ Розина Караславова, Петър Райжеков (председател на Народно читалище „Славянска беседа – 1880“, София), д-р Стефан Бакърджиев (директор на Историческия музей в Ямбол), Ася Маринова Николова (директор на Национален музей „Христо Ботев“ – Калофер), Иван Андонов (председател на НЧ „Братство – 1869“ – Кюстендил), Антоанета Воденичарова (музикант и клавирен педагог)и др.

Личностите, които са се отличили с принос в популяризирането на българската култура по света, са Цвета Софрониева (писателка, поетеса и преводач) от Германия, Владимир Кърпаров (саксофонист) от Германия, Красимир Колев (художник) от Австрия, Светлина Стоянова (оперна певица) от Австрия, Анастасия Георгиевна Гачева (член на Руското философско дружество), Никита Сергеевич Гусев (научен секретар на Института по славянознание при РАН) от Руската федерация, Мария Николаевна Белова (българист) от Руската федерация.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90