Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Златен век“ за композитора Георги Арнаудов

През последните години творби на Георги Арнаудов имат световни премиери в престижни концертни зали по света. - „Златен век“ за композитора Георги Арнаудов

През последните години творби на Георги Арнаудов имат световни премиери в престижни концертни зали по света.

Георги Арнаудов, автор на симфонична, камерна, филмова и театрална музика и педагог, ще получи най-високия знак, присъждан от Министерството на културата: „Златен век“ – звезда и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Отличието ще му бъде връчено в сряда, 29 март, от служебния министър Рашко Младенов. Повод за наградата е 60-годишнината на композитора.

Арнаудов е музикант и музиколог, преподавател в Нов български университет. Доцент по композиция и хармония, доктор по музикознание и музикално изкуство. Създател на голям брой симфонични, камерни, вокални и хорови творби, клавирна музика, музика към театрални и балетни постановки, композирани в сътрудничество с известни хореографи и постановчици. Творбите му, написани по стари български текстове от ранното Средновековие, са познати и на чуждата музикална сцена. Това са цикълът Thiepoleo, Орфически мистериални ритуали, създадени по автентични орфически текстове съвместно с траколога Александър Фол, „Бароков концерт“ по Алехо Карпентиер, „Пасион“ по псалми на Давид, симфоничната фреска „Влахерна“ и Тройният концерт за пиано, хамерклавир, чембало и оркестър Baroqus ex Machina.

През последните години негови творби имат световни премиери в престижни концертни зали като Лондонските Royal Festival Hall, Wigmore Hall и Сент Джон Смит в Уестминстър, Карнеги Хол в Ню Йорк, Концертхаус във Виена и др. През 2017 г. в рамките на Културния сезон на 2017-2018 Камерният оркестър на Забранения град – Пекин и Китайският национален оркестър ще представят премиерите на две нови творби на Арнаудов, написани по поръчка на двата състава.

Арнаудов е издал свои произведения в 8 албума. Негова музика е включена в редица звукови антологии на музиката на XX и XXI век, както и в издания на световноизвестни изпълнители в Naxos of America, Concord Records и Labor Records – САЩ, Holophon Records – Австрия, „Гега Ню” – България.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90