Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Златен век“ за Димитър Иванов и други

На сбогуване Вежди Рашидов награди творци, преподаватели и културни дейци

Почетен знак „Златен век“, категория звезда, получи Димитър Иванов – последният началник на Шести отдел в Държавна сигурност, издател, колекционер и преподавател в Университета по библиотекознание. Снимки: Емил Георгиев - „Златен век“ за Димитър Иванов и други

Почетен знак „Златен век“, категория звезда, получи Димитър Иванов – последният началник на Шести отдел в Държавна сигурност, издател, колекционер и преподавател в Университета по библиотекознание. Снимки: Емил Георгиев

От Любен Зидаров, през Магърдич Халваджиян, та до последния началник на печално известното Шесто управление на Държавна сигурност… На официална церемония, проведена в Огледалната зала на Националната галерия, филиал Двореца, министърът на културата в оставка Вежди Рашидов раздаде, вероятно за последен път в това си качество, награди „Златен век“ на забележително разнообразна група от творци, културни дейци, преподаватели и меценати.

С най-високата версия на отличието – почетен знак с огърлие и грамота, за заслуги за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство – бяха удостоени художникът Любен Зидаров, композиторът и диригент проф. Пламен Джуров, театралната режисьорка Лилия Абаджиева и инж. Димитър Георгиев – меценат и почетен консул на Украйна в Пловдив.

Почетен знак „Златен век“, категория звезда получи Димитър Иванов – последният началник на Шести отдел в Държавна сигурност, издател, колекционер и преподавател в Университета по библиотекознание. От благодарностите му стана ясно, че е предложен за отличието от Съюза на колекционерите и от три национални музея – Историческия, Археологическия и Военно-историческия.

Същата награда получиха телевизионните продуценти Магърдич Халваджиян и Евтим Милошев и актьорът Стоян Алексиев. В краткото си слово Алексиев наблегна на нуждата от повече морал в културата и обществото.

Обща снимка на новите носители на „Златен век“.

Обща снимка на новите носители на „Златен век“

Почетен знак „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики – и грамота получиха композиторът Александър Текелиев, писателят и преводач проф. Александър Шурбанов, историкът и преподавател във Великотърновския университет проф. Петко Петков, доцент Мария Деянова – диалектолог и лингвист, радиоводещият Тома Спространов, писателите Елин Рахнев и Иван Симеонов и примабалерината Сара-Нора Кръстева.

Четирима от отличените – Пламен Джуров, Лилия Абаджиева, проф. Шурбанов и доц. Мария Деянова – не се явиха на церемонията.

В качеството си на доайен сред наградените, художникът Любен Зидаров, който на 23 декември ще стане на 93 г., каза:

„За мене няма по-висока награда от наградата на министерството, което ръководи националната ни култура. Искам да благодаря на министъра на културата за всичко, което направи, и да го помоля – колкото и неудобно да бъде – нека да не бърза да слиза от стола“.

Вежди Рашидов с Любен Зидаров

Вежди Рашидов и Любен Зидаров

На финала на церемонията министърът подчерта, че никога по време на двата си мандата не е отличавал „леката кавалерия“ в културата. Рашидов използва повода и за кратка равносметка на всичко, което вижда като успехи в двата си недовършени мандата: парите за културата – особено за театъра, парите за кино, Ларгото и най-вече петте нови музея.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах