Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Златен век“ за Никита Михалков и Валери Гергиев

Вежди Рашидов заминава за Москва, ще договаря обмен на изложби с Третяковската галерия

Никита Михалков ще бъде почетен със „Златен век“ от българското Министерство на културата. - „Златен век“ за Никита Михалков и Валери Гергиев

Никита Михалков ще бъде почетен със „Златен век“ от българското Министерство на културата.

Режисьорът Никита Михалков и диригентът Валери Гергиев ще получат най-високото отличие на Министерството на културата на България – „Златен век“ огърлие, за своя „изключителен принос към българската култура и за развитие на българо-руското културното сътрудничество“. Отличията ще им бъдат връчени от министъра на културата Вежди Рашидов, който заминава днес на работно посещение в Москва, съобщават от висшето арт ведомство.

Михалков и Гергиев са двама от най-известните по света съвременни руски творци – които се радват и на близки отношения с президента Владимир Путин в родината си.

Диригентът, ръководил в миналото филхармониите на Лондон и Мюнхен, само преди няколко дни бе в Палмира, където заедно със симфоничния оркестър на Мариинския театър изнесе концерт в освободения от Ислямска държава сирийски град.

Вижте още: ЧУЙТЕ ЦЕЛИЯ КОНЦЕРТ ОТ СЪРЦЕТО НА ПАЛМИРА (ВИДЕО)

Преди време пък Никита Михалков, носител на Оскар за най-добър чуждестранен филм и създал класики като „Няколко дни от живота на И. И. Обломов“, „Очи чорние“ и „Сибирският бръснар“, заяви, че Путин му е другар, обича го и не му пука какво мислят либералите за него.

Иначе, в рамките на визитата си в Москва Рашидов ще проведе среща с министъра на културата на Руската федерация Владимир Мединский, по време на която ще бъде обсъдено състоянието на двустранното културно сътрудничество и ще бъдат начертани мерки за неговото задълбочаване.

В хода на разговорите министър Рашидов ще предложи на своя руски колега министерствата на културата на двете страни да подготвят конкретна програма за разменни гостувания на националните културни институти на България и Русия, за да задълбочи отношенията в областта на музикалното, изобразителното и театралното изкуство, литературата и киното и да възроди съществуващата, но позабравена традиция.

Срещи Рашидов ще има и с генералния директор на Болшой театър Владимир Урин за договаряне на гастроли на Софийска опера и балет в Москва през 2018 г., както и със Зелфира Трегулова – генерален директор на Третяковската галерия за договаряне обмен на изложби.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС