Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Златен век“ за съвременния гений на хореографията

Димитрис Папайоану ще получи най-високото отличие на Министерството на културата от Боил Банов

Снимка от представлението „Великият укротител“ на фестивала в Авиньон. Фотография: Julian Mommert - „Златен век“ за съвременния гений на хореографията

Снимка от представлението „Великият укротител“ на фестивала в Авиньон. Фотография: Julian Mommert

Световноизвестният хореограф Димитрис Папайоану ще получи „Златен век” – печат на Цар Симеон Велики – златен и грамота, от министъра на културата Боил Банов. Папайоану ще представи за първи път в България спектакъла си „Великият укротител“ на 28 септември в Пловдив и веднага след края на представлението ще получи отличието.

Папайоану е от тези, които не се колебаят да експериментират във всички посоки – той е повлиян от античното гръцко наследство, от европейския танц-театър и от японското буто и ги употребява по целесъобразност, за да изрази идеите си, написа в текст за „Площад Славейков“ хореографката Мила Искренова.

„Димитрис Папайоану е такъв съвременен майстор, при когото артистичната ерудиция, в съчетание с творческата му интуиция, ражда поразяващи съзнанието визии, в които се оглеждаме, без да подозираме. Сигурен знак, че стоим срещу съвременен гений“, посочи Искренова.

„Великият укротител“ е част от програмата на 11-ото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK и ще бъде показан на 28, 29 и 30 септември в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив в рамките на официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”.

Димитрис Папайоану е роден в Атина през 1964 година. Ученик е на легендарния гръцки художник Янис Царухис. Завършва Училището за изящни изкуства в Атина. Първоначално работи като илюстратор и автор на комикси, преди да стигне върховете на изпълнителските изкуства като режисьор, хореограф, танцьор, сценограф, дизайнер на костюми, грим и осветление.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg