Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Златна малинка 2018: номинации за вреди в киното

Кандидати за „отличията“ - Джони Деп, Марк Уолбърг, Ема Уотсън, Дженифър Лорънс

Един от спиращите дъха постери на „Майка!“ на дизайнера Джеймс Джин, с двама от номинираните актьори за „Златна малинка“ - Хавиер Бардем и Дженифър Лорънс. - Златна малинка 2018: номинации за вреди в киното

Един от спиращите дъха постери на „Майка!“ на дизайнера Джеймс Джин, с двама от номинираните актьори за „Златна малинка“ - Хавиер Бардем и Дженифър Лорънс.

След като вече се запознахме с най-добрите филми и актьори, стига да вярваме, че в номинациите за „Оскар“ става дума точно за това, време е да хвърлим поглед и към обратната страна на индустрията. Тя намира най-популярното си представителство в отличията за най-големи провали и неуспехи, които ще бъдат раздадени в 38-ото ежегодно издание на „Златна малинка“.

Преди да обявим номинираните, нека пропомним кой и за какво връчва тези антинагради.

Наградите „Златна малинка“ са шеговити отличия, знак на признание за най-лошото в киното през изминалата година. Основателите на призовете са двама състуденти от Калифорнийския университет. Първата, неформална церемония се е състояла през 1981 г. в хола на единия от тях – Джон Уилсън, в нощта на оскарите. Вдъхновен от два филма, които е гледал (Cant Stop The Music и Xanadu), на следващата година Уилсън решава да официалицира новата награда за най-лоши филми, актьори и т.н.

Малинката в названието идва от израза blowing a raspberry (буквално да надуеш малинката), който означава да издадеш (с език между устните) звук на подигравателно неодобрение.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Победителите (или май трябва да ги наричаме загубилите) се избират от членовете на Фондация „Златна малинка“, които са около 650 журналисти, кинофенове и професионалисти от филмовата индустрия от САЩ и 19 други държави. Любопитна подробност е, че фондацията се отнася доста щадящо към своите членове, защото за разлика от всички други  по-сериозни награди, те не са задължени да гледат номинираните филми.

Състезателните категории са 11, като освен съвпадащите с оскарвите – за филм, режисьор, сценарии и актьори (мъже и жени, в главни и поддържащи роли), има и няколко по-оригинални. Например наградата за най-лош филм-предистория, римейк, продължение или „филм от света на“, както и комбинираната награда, която може да включва какви ли не комбинации от две неща: например Джони Деп и неговите изкуствени мустаци в „Мордекай“.

Наградите обикновено се обявяват ден преди оскарите – тази година това ще стане на 3 март. На трима души – Алън Менкен (през 1993-а), Брайън Хелгеланд (1996) и Сандра Бълок (2010) вече им се е случвало да спечелятн в рамките на няколко дни и „Оскар“, и „Златна малинка“ (но не и за един и същи филм). Повечето победители не се появяват, за да получаят „позлатения“ със спрей приз, но има и изключения като Холи Бери и Сандра Бълок.

Тази година в сред номинираните доминира последният филм от поредицата „Трансформърс“ – „Последният рицар“, с девет номинации. С осем го следва „Петдесет нюанса по-тъмно“. „Спасители на плажа“, „Емоджи: Филмът“ и „Мумията“ са другите филми с по няколко споменавания.

Сред състезаващите се за актьорските призове са Джони Деп (с „Карибски пирати: Отмъщението на Салазар“) и Марк Уолбърг („Трансформърс“), както и обикновено радващите се на повече уважение Дженифър Лорънс (за „Майка!“) и Ема Уотсън (Кръгът“).

Специално трябва да споменем Хавиер Бардем – партньор на Деп в „Карибски пирати“, а и на Лорънс в „Майка!“, който е номиниран за най-лош актьор в поддържаща роля за участието си и в двата филма.

За наградата в категорията „най-лоша екранна комбинация“ изглежда голямата битка ще е между „Всяка комбинация от двама персонажи, две секс играчки или две секс пози в „Петдесет нюанса по-тъмно“ и „Всяка комбинация от двама човека, два робота или две експлозии в „Трансформърс: Последният рицар“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах