POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Златна мечка за иранец, за когото родината му е затвор

Джафар Панахи има забрана да напуска страната и да снима в продължение на 20 г.

Наградите Златна мечка бяха раздадени за 65-и път в събота вечерта в Берлин. - Златна мечка за иранец, за когото родината му е затвор

Наградите Златна мечка бяха раздадени за 65-и път в събота вечерта в Берлин.

Иранският филм „Такси“ бе обявен за носител на голямата награда „Златната мечка“ на кинофестивала Берлинале в събота вечерта. Отличието получи племенницата на режисьора Джафар Панахи, защото той има забрана да напуска родината си за „опит за престъпления срещу националната сигурност“. Панахи е осъден на 6-годишен затвор за желанието му да заснеме документален филм за масовите протести след президентските избори от 2009 г. По-късно е освободен, но му е наложена 20-годишна забрана да се занимава с кино, да дава интервюта и да напуска страната. Въпреки това той снима.

Сцена от филма "Такси" на Джафар Панахи, носител на Златна мечка.

Сцена от филма „Такси“ на Джафар Панахи, носител на Златна мечка.

Златна мечка за най-добър късометражен филм бе присъдена „Осанна“ на режисьора На Юнг-ким.

Сребърна мечка за режисура поучиха двама – Раду Жуде от Румъния за „Аферим!“ и полякинята Малгожата Шумовска за „Тяло“. „Аферим!“ е копродукцията на Румъния, България (Росица Вълканова – КЛАС Филм) и Чехия. Филмът ще бъде показан премиерно и у нас на предстоящия 19-и София филм фест. Лентата разказва една история от влашко през 19-и век – местният пристав Костадин и неговият подрастващ син Йоница са пратени да хванат един избягал роб-циганин. Филмът поставя под въпрос т. нар. обективна историческа истина и извежда на преден план начина, по който ценности и навици се предават от едно поколение на друго, как духът на времето и манталитетът създават реалността, а днешните проблеми са резултат от действия и постъпки в миналото.

„45 години“ на Андрю Хай прибра призовете за най-добър актьор и актриса – Том Кортни и Шарлот Рамплинг.

Отличието за най-добър сценарий взе чилиецът Патрисио Гусман за El boton de nacar, за операторско майсторство – Евгений Привин и Сергей Михалчук за филма на Алексей Герман-младши „Под електрическите облаци“.

Гран при на журито получиха филмът „Ел Клуб“ на Пабло Ларайн и късометражният Bad to Dansing на Джоана Арноу.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90