Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Златна мечка“ за ирански режисьор със забрана да напуска страната си

Мохамад Расулоф е вторият творец от Иран, който не може да получи лично наградата си от „Берлинале“

Баран Расулоф приема наградата „Златна мечка“ от името на баща си Мохамад, който „присъства“ на церемонията в Берлин чрез връзка по телефона. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Златна мечка“ за ирански режисьор със забрана да напуска страната си

Баран Расулоф приема наградата „Златна мечка“ от името на баща си Мохамад, който „присъства“ на церемонията в Берлин чрез връзка по телефона. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Филмът „Зло не съществува“ на иранския режисьор Мохамад Расулоф спечели „Златна мечка“ на юбилейното 70-о издание на „Берлинале“. Расулоф в момента има забрана да напуска Иран за участие във всякакви социални или политически прояви, затова и той не можа да прие лично наградата на церемонията на 29 февруари, отбелязва „Дедлайн“.

За втори път „Златна мечка“ отива при ирански режисьор, който няма разрешение да напуска родината си. През 2015 г. отличието отиде при „Такси“ на Джафар Панахи, също недопуснат извън страната за церемонията.

Расулоф е един от най-познатите ирански режисьори на международно ниво, наред с Панахи и Асгар Фархади. Предишният му филм „A Man Of Integrity“ спечели наградата „Особен поглед“ в Кан през 2017 г. Същата година обаче му отнемат паспорта с обвинения за антиправителствена пропаганда.

Правото да избирам дали да присъствам, или не на фестивала просто не е мое – каза Расулоф в изявление, прочетено на сцената от дъщеря му Баран, която участва във филма. – Налагането на такива ограничения ясно разобличава нетолерантния и деспотичен характер на иранското правителство.

„Злото не съществува“ е съставен от четири отделни истории, посветени на темата за моралната сила и смъртната присъда, и задава въпроса докъде може да бъде изразена индивидуалната свобода под деспотичен режим и неговите заплахи.

Наградата на журито бе присъдена на драмата за абортите „Never Rarely Sometimes Always“ на Елиза Хитман. Хон Сан Су получи приза за най-добър режисьор за „The Woman Who Ran“. Номинираният за „Оскар“ режисьор Рити Пан от Камбоджа бе отличен за документалната продукция „Irradiated“.

Фестивалът започна на 20 февруари с водещ Самуел Финци. Десетте дни на форума преминаха под натежалата атмосфера от атаката в Ханау, при която загина и един българин, заплахата от коронавируса и местни инфраструктурни проблеми. Преди снощната церемония, климатични активисти заплашиха да демонстрират на червения килим, но новата управа на фестивала в лицето на Карло Катриан и Мариете Рисенбек съобщиха предварително, че са постигнали съгласие за мирното протичане на вечерта.

Сред филмите, които получиха най-добри отзиви от критиците, се наредиха отличения със „Сребърна мечка“ „Never Rarely Sometimes Always“ на Хитман и „Undine“ на Кристиан Пецолд, който донесе на Паула Бер приза за най-добра актриса, както и признание от ФИПРЕССИ.

В първите дни на форума с награда за изгряваща звезда триумфира българската актриса Мартина Апостолова, която ще получи шанса да създаде контакти на международния филмов пазар. Със същата възможност се сдоби и режисьорката Христина Райкова, чийто филмов проект за бунта на журналистката Миролюба Бенотова ѝ донесе стипендия на стойност 5 хил. евро.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС