Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Златна мечка“ за унгарски любовен сън

Илдико Енеди получи голямата награда на филмовия фестивал „Берлинале 2017“

„Златна мечка“ на Берлинале бе присъдена на филма „За тялото и душата“. Разказът е за двама души, които никога не са се виждали, но сънуват един и същи сън - сърна и елен в заснежена гора... - „Златна мечка“ за унгарски любовен сън

„Златна мечка“ на Берлинале бе присъдена на филма „За тялото и душата“. Разказът е за двама души, които никога не са се виждали, но сънуват един и същи сън - сърна и елен в заснежена гора...

Унгарската режисьорка Илдико Енеди грабна голямата награда на филмовия фестивал „Берлинале 2017“. Наградата „Златна мечка“ бе присъдена на филма „Testről és lélekről“ (За тялото и душата). Разказът на Енеди е за любов между двама души, които никога не са се виждали, но сънуват една и съща картина – сърна и елен край река в заснежена гора. Наградите на „Берлинале“ бяха обявени на церемония в събота вечерта от жури, оглавявано от Пол Верховен.

„Сребърна мечка“ – гран при на журито – получи французинът Ален Гомис за филма „Félicité“ (Фелисите). „Сребърна мечка – Алфред Бауер“ спечели прочутата полска режисьорка Агнешка Холанд със своя филм „Pokot“ (Следи).

Вижте още: „СЛЕДИ“ ОТ КИНОТО НА МОРАЛНОТО БЕЗПОКОЙСТВО

За най-добър режисьор бе определен Ари Каурисмаки за „Другата страна на надеждата“.

Вижте още: ДОБРОТО КИНО И ПРОСТОТАТА НА КАУРИСМАКИ

Отличието за най-добра актриса отиде у Ким Минхи за играта й в „Bamui haebyun-eoseo honja“ (На плажа сама през нощта) на режисьора Хонг Сансу. Приза за мъжка роля получи Георг Фридрих за „Helle Nächte“ (Ярки нощи) на режисьора Томас Арслан.

За най-добър сценарий наградата отиде у Себастиан Лелио и Гонсало Маса за „Una mujer fantástica“ (Фантастична жена) на Лелио.

„Сребърна мечка“ за изключителен принос бе присъдена на румънката Дана Бунеску за „Ana, mon amour“ (Ана, моя любов) на режисьора Калин Петер Нетцер.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90