Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Златна палма“ за Жак Одиар и поствоенна Шри Ланка

Драма за Холокоста спечели втората по значимост награда в Кан

Режисьорът Жак Одиар (в средата) и актьорите Калиашвари Шринивасан (вдясно) и Йесустасан Антонитасан (вляво) позират със „Златната палма“. - „Златна палма“ за Жак Одиар и поствоенна Шри Ланка

Режисьорът Жак Одиар (в средата) и актьорите Калиашвари Шринивасан (вдясно) и Йесустасан Антонитасан (вляво) позират със „Златната палма“.

Филмът „Деепан“ на френския режисьор Жак Одиар получи Златна палма, най-голямата награда на кинофестивала в Кан. Драмата „Син на Саул“, посветена на Холокоста, на дебютанта в игралното кино, унгареца Ласло Немеш, спечели вторият по значимост приз – Гран При. Наградата на журито пък е за „Омарът“ на гърка Йоргос Лантимос.

„Деепан“ разказва историята на бежанците, напускащи Шри Ланка сред гражданската война, в посока Франция. Сюжетът проследява съдбата на бивш член на Тамилските тигри, който заедно с двама непознати се представят за семейство и заживяват в обсебено от наркотиците бедно предградие на Париж.

„Да получиш награда от братя Коен е нещо невероятно. Много съм трогнат. Спомням си баща си в този момент“, каза по време на церемонията в неделя вечер режисьорът Одиар.

Гран При, отличието подгласник в Кан, бе за унгареца Ласло Немеш, предал във филма си „Син на Саул“ своя поглед към газовите камери по време на Холокоста. „Тази тема още витае като призрак над континента ни“, заяви той.

Наградата за най-добър режисьор получи тайванецът Хоу Сяосиен за филма за бойни изкуства „Убиецът“, неговият пръв от осем години насам.

Призът за най-добра женска роля бе поделен между две актриси – Еманюел Берко („Кралю мой“) и Рууни Мара („Карол“ на Тод Хейнес). Венсан Лендон пък бе удостоен с наградата за водеща мъжка роля в социалната драма „Пазарни закони“ на Стефан Бризе.

По време на фестивала в Кан премиери имаха и няколко дългоочаквани продукции – сред които „Лудия Макс: Пътят на яростта“ и „Макбет“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg