Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Златна роза” на живо и тази Ковид-година

Фестивалът на българския игрален филм ще се проведе в морската столица, въпреки пандемията

Домакин на „Златна роза“ и тази година ще бъде Фестивалният комплекс във Варна. Снимка: Красимир Делчев/БГНЕС - „Златна роза” на живо и тази Ковид-година

Домакин на „Златна роза“ и тази година ще бъде Фестивалният комплекс във Варна. Снимка: Красимир Делчев/БГНЕС

Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза“ ще се проведе за 38-и път на живо от 24 септември до 1 октомври 2020 г. във Варна, съобщават от Националния филмов център. Българският кинофестивал е един от малкото в света, които решиха да не отлагат и да не се прехвърлят онлайн заради коронавирусната пандемия. Венецианският кинофестивал също ще се проведе в обичайния си вид.

На фестивала във Варна ще бъдат представят пълнометражни и късометражни български филми, както и международни копродукции, в които има българско творческо участие, произведени в периода 1 август 2018 г. – 31 юли 2020 г.

Фестивалът е основан през 1961 г. До 1974-а, с изключение на 1965 г., когато се организира еднократно Балкански кинофестивал, форумът се провежда всяка година. Първото издание включва игрални, документални, научно-популярни и анимационни филми. Специално жури определя награди за най-добър филм на съвременна тематика, най-добър сценарий, режисура, операторска работа, най-добро изпълнение на женска и мъжка роля и др. Основният девиз е „Родното киноизкуство за мир и социализъм“.

В началото съществува като Фестивал на българския филм – така се нарича до 1971-а и конкурсите са за различните видове кино. От 1974-а се преименува във Фестивал на българския игрален филм и се провежда веднъж на две години. През 1990 г. се мести еднократно в София, а през 1994 г. се връща във Варна. Следващото издание е през 1996 г. От 2000 г. отново възстановява практиката да се провежда веднъж на две години. От 2010 г. в програмата му са включени и късометражни филми и прераства в ежeгоден.

Основни организатори са Управлението на кинодейците, Комитета за култура и Градския народен съвет – Варна, а след 1994 г. – Националният филмов център.

През 2019 г. Голямата награда „Златна роза” за най-добър пълнометражен филм бе връчена на филма „Бащата” с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

Вижте още: НОВ ОБРАЗЕЦ НА ХУБАВОТО БЪЛГАРСКО КИНО

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg