POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Златна роза“ за Стефан Командарев по телефона

Снежина Петрова и Асен Блатечки - най-добри филмови актьори

Режисьорът Стефан Командарев (вляво) с актьора Мики Манойлович по време на снимките на "Съдилището". - „Златна роза“ за Стефан Командарев по телефона

Режисьорът Стефан Командарев (вляво) с актьора Мики Манойлович по време на снимките на "Съдилището".

Стефан Командарев бе отличен за новия си филм, още преди да го е пуснал по кината. „Съдилището“ триумфира с Голямата награда за най-добър игрален филм на кинофестивала „Златна роза“ във Варна, а Асен Блатечки с приза за най-добра мъжка роля.

По време на награждаването режисьорът на „Съдилището“ представяше филма на фестивал във Варшава. Командарев обаче преживя еуфорията по телефона – Асен Блатечки излезе да приеме двете статуетки и директно от сцената му звънна.

„Искам да посветя наградата на 100-годишнината на българското кино. Бих искал да пожелая на киното ни скоро да излезе от трудната ситуация, в която е поставено. Искам нашата общност да е по-сплотена и в следващите 100 години родното кино да е много, много по-успешно“, каза по телефона Командарев.

„Съдилището“, подобно на своя предшественик – „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, разказва една от многото човешки истории, които режисьорът чува по време на своите пътувания из България. Сложните отношения между баща и син, цената на оцеляването и пътят от греха към опрощението – всички те са обединени от скала, наречена Съдилището.

Филмът е заснет на фантастични места по върховете на Родопите. Голям екип от каскадьори е помагал на актьорите за опасните сцени. В ролите влизат Асен Блатечки, звездата на сръбското кино Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев – Зуека, Параскева Джукелова и Христо Мутафчиев.

Асен Блатечки в кадър от "Съдилището"

Асен Блатечки в кадър от „Съдилището“

„Съдилището“ е създаден с подкрепата на Националния филмов център, БНТ, Програма Медия на ЕС, Филмов фонд на Съвета на Европа EURIMAGES, Регионален филмов фонд МДМ – Германия, Регионален филмов фонд Medienboard Berlin Brandenbourg – Германия, Македонски филмов фонд, Хърватски Аудиовизуален център, Югоизточна Европейска кино мрежа, Винарна Телиш, КИА Моторс – България, ВИВАКОМ, България Ер, OMW и FPI – Феър Плей Интернешънъл.

Филмът на Стефан Командарев тръгва по кината от 21 ноември.

Отличието за режисура бе присъдено на Милко Лазаров за „Отчуждение“. Филмът бе награден и за операторското майсторство на Калоян Божилов.

„Златна роза“ за най-добра филмова актриса бе връчена на една от най-добрите ни театрални актриси – Снежина Петрова, за ролята си в „Потъването на Созопол“ на режисьора Костадин Бонев. Бонев и Ина Вълчанова спечелиха приза за най-добър сценарий.

Приза за късометражен филм получи „Чест“ на Павел Веснаков. Специалната награда на град Варна е за „Урок“, получил отличие за дебют на фестивала в Сан Себастиан в края на септември. Филмът грабна и наградата на родната филмова критика.

Отличието на публиката отиде за „Живи легенди“ на Ники Илиев.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg