Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Златна тоалетна чиния вместо платно на Ван Гог предлагат на Белия дом

Музеят „Гугенхайм” отказва да даде „Пейзаж със сняг“ и предоставя произведението „Америка“ на Маурицио Кателан

Маурицио Кателан, „Америка“, снимка: „Гугенхайм“ - Златна тоалетна чиния вместо платно на Ван Гог предлагат на Белия дом

Маурицио Кателан, „Америка“, снимка: „Гугенхайм“

От музея „Гугенхайм“ са отхвърлили искането на Белия дом да заемат на президентската резиденция картина на Ван Гог – и вместо нея са предложили златна тоалетна, съобщава „Гардиън“.

От Белия дом са помолили базирания в Ню Йорк музей „Гугенхайм“ да им изпратят временно картината „Пейзаж със сняг“, работа на Ван Гог от 1888 г., изобразяваща мъж и куче, които вървят през полето. Но главният куратор на „Гугенхайм“, Нанси Спектър, е отказала молбата, съобщава „Вашингтон Поуст“. В отговор тя е казала, че Белият дом може да наеме 18-каратова тоалетна чиния – инсталация на художника Маурицио Кателан.

Напълно функциониращата тоалетна, озаглавена „Америка“, бе инсталирана в „Гугенхайм“ през септември 2016 г. Тя бе достъпна за обществена употреба и десетки хиляди хора се възползваха от нея. Но изложбата приключи и Спектър смята, че тоалетната би могла евентуално да обслужва президентството.

Изпратеният по имейла отговор на Спектър на искането на Белия дом за наемане на снежния пейзаж, е бил придобит от „Вашингтон Поуст“. Автентичността на електронното писмо е била потвърдена пред вестника от „Гугенхайм“. В отговор на запитване има ли развитие по въпроса, от музея са отвърнали:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Нямаме нова информация“.

В писмото си до президентската администрация Спектър пише, че „Америка“ е на разположение и „президентът и първата дама биха могли да проявят интерес към инсталирането ѝ в Белия дом“.

„Кателан би искал да я предложи на Белия дом за дългосрочен наем – пише в имейла Спектър. – Творбата, разбира се, е изключително ценна и донякъде крехка, но ние бихме предоставили пълни инструкции за инсталирането и употребата ѝ.“

„Гардиън“ припомня, че техен автор бе сред първите, използвали златната тоалетна чиния през септември 2016 г. и „останал очарован“.

По време на инсталацията на „Америка“ Кателан каза, че от „Гугенхайм“ са имали идея за тоалетната още преди политическия възход на Тръмп, но той „вероятно вече се е усещал във въздуха“. Авторът призна и, че златната тоалетна е отчасти намигане към прочутия „Фонтан“ на Марсел Дюшам от 1917 г., който всъщност е писоар.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах