Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Златната каляска на Мария Антоанета отново пред столичани

Музеят за история на София отваря врати на празника на града – 17 септември

Каляската е подарък за сватбата на цар Фердинанд от майка му - принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска, дъщеря на последния френски крал Луи-Филип. - Златната каляска на Мария Антоанета отново пред столичани

Каляската е подарък за сватбата на цар Фердинанд от майка му - принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска, дъщеря на последния френски крал Луи-Филип.

Златната каляска на Мария Антоанета, подарък за сватбата на цар Фердинанд от майка му – принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска, дъщеря на последния френски крал Луи-Филип, отново застава пред публика. Изключително ценният исторически артефакт е само малка част от постоянната експозиция, подредена в 8-те изложбени зали в Музея за история на София, който се открива официално на празника на града – 17 септември.

Музеят се завръща символично на площад „Бански“ – след като му се търси дом от бомбардировките през 1943 г. насетне, когато тогавашният му дом е разрушен. Сега историята на София е поместена в реновираната и адаптирана сграда на Централна минерална баня.

Залите с постоянната експозиция са общо осем и откриват съдбините на българската столица от VI хилядолетия пр. Хр. чак до 40-те години на ХХ век. Тематичните помещения са разпределени както следва: Наследството на древността, Силата на духа, Династичната връзка със Западна Европа, Дворцовият кабинет, Софийската улица, Държавните и общинските институции, Домът и облеклото на софиянци, Културният живот и развлеченията.

Освен т.нар. Златна каляска, сред най-интересните експонати попадат стъклен съд тип „Ваза диатрета“, стенописи и икони от Софийската Мала Света гора, старопечатни книги, часовник, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория, велосипед тип „Паяк“, автомобил „Мерцедес“, Златната книга на София, колекция детски играчки и др.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Официалното откриване на музея ще бъде в 21 часа на 17 септември. Час по-късно гостите на събитието ще могат да видят огнен спектакъл, а от 22,45 ч. и 3D Mapping. За 23 часа пък организаторите са подготвили пиротехническо шоу.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах