VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Златната маска на Пеевски сияе на Габровското биенале

Темата на форума тази година е „Измерение на публичното“

Габровското Биенале на хумора и сатирата ще експонира едно позабравено съкровище - пластиката „Цар“ на Стоян Дечев. - Златната маска на Пеевски сияе на Габровското биенале

Габровското Биенале на хумора и сатирата ще експонира едно позабравено съкровище - пластиката „Цар“ на Стоян Дечев.

Позлатеният „Цар“, вдъхновен от златната погребална маска на одриския владетел Терес, но подозрително много приличаща на депутата Делян Пеевски, ще бъде изложена в Музея на хумората и сатирата в Габрово. Докато във Венеция тече тяхното си  биенале, габровци провеждат свое собствено – двадесет и четвъртото му издание е под надслов „Измерение на публичното“ (17 май-30 септември). Официалното откриване на арт форума е на 17 май, когато ще бъдат обявени победителите в конкурсните изложби и ще бъдат връчени наградите за карикатура и съвременно изкуство. 

Сто и петдесет автори от 44 държави са се включили в Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството през 2019-а. Сред тях е и Стоян Дечев, авторът на маската на настоящия кандидат за евродепутат Пеевски. Макар прототипът на лицето от маската да не е особено публичен в последно време, произведението се вписва в темата на биеналето, тъй като то може да бъде тълкувана от много ъгли, коментира Маргарита Доровска в ефира на БНТ.

Вижте още: ЗЛАТНАТА МАСКА НА СЕВАСТОКРАТОР ШИШИМАН? 

Засяга се например изместването на публичността почти изцяло в интернет пространството и много от работите на участниците разсъждават именно върху това. 190-те произведения се съсредоточават над изкуството в публичното пространство, обществените медии и  интереси.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Фейсбук като средновековен уред за мъчение, съветски паметник, превърнат в щъркелово гнездо и „Маркс не е мъртъв“, портрет, изобразяващ класика на марксизма като излязъл от гроба, а Съветът за сигурност към ООН – като руска рулетка, са част от произведенията, които може да бъдат разгледани от днес в Музея на хумора.

„Маркс не е мъртъв“ на Александър Филип

 

„Съвет за сигурност“ на Осама Хаджай от Йордания

Подобно на участието, журито на Биеналето също е международно – съвременното изкуство у нас ще оценяват кураторите Берта Зихел и Васъф Кортун, отговорни и за селекцията на участниците. В журито за карикатура са Марилена Нарди (първата жена, удостоена с Голямата награда на конкурса „World Press Cartoon“ през 2018 г.), Мартин Роусън (автор на „Гардиън“ и „Таймс“), добре познатият прас-пресовец Чавдар Николов.

Биеналето в Габрово може да се посети в Дома на хумората и сатирата до 30 септември. Форумът се провежда със съдействието на Община Габрово и Министерство на културата. 

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg