Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Златната маска на Пеевски сияе на Габровското биенале

Темата на форума тази година е „Измерение на публичното“

Габровското Биенале на хумора и сатирата ще експонира едно позабравено съкровище - пластиката „Цар“ на Стоян Дечев. - Златната маска на Пеевски сияе на Габровското биенале

Габровското Биенале на хумора и сатирата ще експонира едно позабравено съкровище - пластиката „Цар“ на Стоян Дечев.

Позлатеният „Цар“, вдъхновен от златната погребална маска на одриския владетел Терес, но подозрително много приличаща на депутата Делян Пеевски, ще бъде изложена в Музея на хумората и сатирата в Габрово. Докато във Венеция тече тяхното си  биенале, габровци провеждат свое собствено – двадесет и четвъртото му издание е под надслов „Измерение на публичното“ (17 май-30 септември). Официалното откриване на арт форума е на 17 май, когато ще бъдат обявени победителите в конкурсните изложби и ще бъдат връчени наградите за карикатура и съвременно изкуство. 

Сто и петдесет автори от 44 държави са се включили в Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството през 2019-а. Сред тях е и Стоян Дечев, авторът на маската на настоящия кандидат за евродепутат Пеевски. Макар прототипът на лицето от маската да не е особено публичен в последно време, произведението се вписва в темата на биеналето, тъй като то може да бъде тълкувана от много ъгли, коментира Маргарита Доровска в ефира на БНТ.

Вижте още: ЗЛАТНАТА МАСКА НА СЕВАСТОКРАТОР ШИШИМАН? 

Засяга се например изместването на публичността почти изцяло в интернет пространството и много от работите на участниците разсъждават именно върху това. 190-те произведения се съсредоточават над изкуството в публичното пространство, обществените медии и  интереси.

Фейсбук като средновековен уред за мъчение, съветски паметник, превърнат в щъркелово гнездо и „Маркс не е мъртъв“, портрет, изобразяващ класика на марксизма като излязъл от гроба, а Съветът за сигурност към ООН – като руска рулетка, са част от произведенията, които може да бъдат разгледани от днес в Музея на хумора.

„Маркс не е мъртъв“ на Александър Филип

 

„Съвет за сигурност“ на Осама Хаджай от Йордания

Подобно на участието, журито на Биеналето също е международно – съвременното изкуство у нас ще оценяват кураторите Берта Зихел и Васъф Кортун, отговорни и за селекцията на участниците. В журито за карикатура са Марилена Нарди (първата жена, удостоена с Голямата награда на конкурса „World Press Cartoon“ през 2018 г.), Мартин Роусън (автор на „Гардиън“ и „Таймс“), добре познатият прас-пресовец Чавдар Николов.

Биеналето в Габрово може да се посети в Дома на хумората и сатирата до 30 септември. Форумът се провежда със съдействието на Община Габрово и Министерство на културата. 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg